MNB
MNB - 2

Hírek

Három napig Szombathely volt a nemzetközi tornasport fővárosa

2019. szeptember 09., 15:02

A pénteki selejtezőket követően szombaton, a szerenkénti döntők első napján még nem sikerült érmet szerezniük a mieinknek a Challenge Világkupán. A kiugróan nagy sikereket a vasárnap hozta meg.

Három napig Szombathely volt a nemzetközi tornasport fővárosa

Bár velük lett volna teljes a magyar mezőny, ezúttal csak a pálya széléről szurkolhatott az olimpiai bajnok Berki Krisztián és a szombathelyiek büszkesége, az Európa-bajnok Dévai Boglárka honfitársaiknak. Mindketten hosszú sérülés után építik fel újra magukat.

Berki Krisztián - olimpiai bajnok tornász
"Nagyon-nagyon készültem erre a versenyre, de a gyakorlatom nincs még kész sajnos, nem vagyok 100%-os formában, ezáltal nem is volt nagyon értelme és esélyem sem lett volna rendesen felvenni a versenyt a többi versenyzővel, úgyhogy úgy döntöttünk az edzőmmel Kovács Istvánnal, hogy még ez a verseny kimarad, de a világbajnokságra gőzerővel készülünk."

A vasárnapi szerenkénti döntőket magyar részről Makra Noémi nyitotta gerendán egy pazar gyakorlattal, aki a szlovén Teja Belakot és a kanadai Emma Spencet 8 tizeddel megelőzve aranyérmet szerzett.

Makra Noémi - magyar válogatott tornász
"A pénteki eredmény alapján elsőként kerültem be. Ha fennmaradok, így meglehetett ez az érem, úgyhogy én nagyon boldog vagyok, mert legutóbb 5 éve sikerült gerendán nyernem Világkupán."

Makra Noémi mellett Schermann Bianka is kvalifikálta magát a női talaj döntőjébe. Schermann a 6. Makra a 7. lett. (19:36-) Nem okozott meglepetést a korláton olimpiai bajnok ukrán Oleg Vernyajev, aki honfitársa, Petro Pakhniuk előtt nyerte meg a férfi korlát döntőjét. (22:37-) Az Eb-bronzérmes Vecsernyés Dávid elsőként kezdett nyújtón, 13.966 pontos gyakorlatát senki sem tudta felülmúlni, így ő is aranyéremnek örülhetett.

Vecsernyés Dávid - magyar válogatott tornász
"Eléggé fásult voltam a tegnapi nap, de megpróbáltam összeszedni magam és ki tudtam mára pihenni, úgyhogy nagyon örülök, hogy egy jó gyakorlatot csináltam és sikerült megnyernem hazai közönség előtt."

A magyarok teljesítményével elégedettek voltak a szövetség vezetői.  

Magyar Zoltán - elnök, Magyar Torna Szövetség
"Nagyon büszkék vagyunk és ilyen siker még soha nem volt, a tavalyi világkupán nem volt magyar döntős, most meg 9 a két nap folyamán, és ez ragyogó minden szempontból, különösen a világbajnokság előtt."

A szakemberek véleménye szerint az elért eredmények jó alapot jelenthetnek az októberi németországi felnőtt világbajnokság előtt.