Hírek

Hároméves felújítás kezdődött a jáki templomban

2019. július 30., 15:16

Restaurátorok és régészek dolgoznak jelenleg a jáki templomban és közvetlen környezetében. Az építés történetét és a falfestés korszakait kutatják, és feltárják a Jakab-kápolna melletti sírokat. Mindez része annak a 3 éves felújítási programnak, amelyre mintegy 2 milliárd forint kormányzati támogatást kapott a Szombathelyi Egyházmegye.

Hároméves felújítás kezdődött a jáki templomban

"A falakon és a boltozaton a 13. század derekáról származó alakos kifestések maradtak fenn."

A déli toronyalja az egyik leggazdagabban díszített része a jáki templomnak. Ez a freskó azért is kivételes, mert világi témájú, ráadásul feltételezhetően az alapító Jáki Nagy Mártont és családtagjait ábrázolja. A kutatók most arra is kíváncsiak, mennyi az eredeti, 13. századi festés, és mely részek készültek az 1930-as évekbeli felújításkor. A három évre tervezett munkálatok célja a templom teljes helyreállítása, amelyben a restaurátorok mellett építészek, művészettörténészek és régészek is részt vesznek.

Sarkadi Márton építészmérnök, a helyreállítás szakmai koordinátora
A feladat az, hogy megismerjük nagyon alaposan az épület történetét, szétválasszuk a különböző építési periódusokat, megismerjük azt, hogy egyes építési periódusokban mi és hogyan jött létre, milyen célkitűzések voltak, és megpróbáljuk ezt a történetet a közönség elé tárni.

Jelenleg a helyreállítást megelőző kutatás zajlik. A szürke, több helyen koromtól megfeketedett falakon már a tisztítás után előbukkantak az élénk színű díszítések. A templom a 17. században szenvedett komoly károkat, jelentősebb felújítása a 19-20. század fordulóján történt. A szakemberek az akkori állapotot szeretnék visszaállítani, megőrizve a megmaradt középkori részeket.

A templomhoz tartozó Szent Jakab-kápolna mellett egy késő középkori temetőt tártak fel a régészek.      

Pap Ildikó Katalin régész, Savaria Múzeum
Eddig 12 sírt tártunk fel, ezek a templom körüli temetőkre jellemezően összevissza, észak-déli, kelet-nyugati, különféle tájolással helyezkednek el, valamennyien koporsóban vannak eltemetve, nagyszámú koporsószöget találunk.

A helyreállítás jövőre is folytatódik. A templom mellett a környező épületeket is felújítják, amelyekben fogadótér és múzeum kap majd helyet. A templom a munkálatok idején is látogatható és a miséket is megtartják.