Hírek

Hatályba lép Szombathely új rendezési terve

2021. március 04., 19:47

A terv az előzőhöz képest szigorúbb előírásokat tartalmaz. Egy újonnan épülő lakáshoz az eddigi másfél helyett ezentúl már két parkolóhelyet kell biztosítani telken belül. Ezzel szeretnék elejét venni annak, hogy az utcán tömegesen parkoljanak az autók. Egy következő lépcsőben azt is előírják majd, hogy adott méretű telken legfeljebb hány lakást lehet kialakítani.

 

Hatályba lép Szombathely új rendezési terve

A Gábor Áron és a Vasvári Pál utcák sarkán egy átlagos méretű saroktelekre hatlakásos társasház épült nemrégiben. A szomszédok panaszkodnak, hogy nem süt be hozzájuk rendesen a nap, és az emeleti lakók belátnak a kertjükbe. Ez általános probléma szinte minden városrészen. Az építési vállalkozó érdeke nyilván az, hogy a rendelkezésére álló területet minél jobban kihasználja, és a lehető legtöbb eladható ingatlant létesítse rajta. A városvezetés szándéka ugyanakkor az, hogy élhetők maradjanak ezek a területek, a családoknak legyen elég személyes tere, életminőségük ne romoljon. Ezért szigorodik a rendezési terv, amivel sokéves probléma oldódik meg.

Nemény András – polgármester
„Családi házas közegbe hirtelen soklakásos társasházak épülnek, és az ott élők életminőségét rontják….szerettek volna élni, és ez a helyzet megváltozott.”

Helyszíni sajtótájékoztatón Nemény András és Németh Ákos arról beszélt, hogy a vállalkozók nem tettek mást, mint kihasználták a rendezési terv adta lehetőségeket.

Németh Ákos – fenntartható fejlődését felelős tanácsnok
„A rendezési terv módosításának célja, hogy ezt a folyamatot megállítsuk, nem a fejlődést szeretnénk megállítani, hanem mederbe terelni.”

Ezentúl egy lakáshoz két parkolóhely kell majd telken belül létesíteni, ezzel szeretnék a közterületek zsúfoltságát megszüntetni, ugyanis tömegével várakoznak az autók az utcán. A hatnál több lakást tartalmazó épület esetében az autók 30 százalékát garázsokban kell elhelyezni. Mindemellett nem csökkenhet a zöldfelületek nagysága. A szigorítások két lépésben történnek. A második lépcsőben azt is előírják majd, hogy egy házhelynyi területen legfeljebb két lakást lehet kialakítani. A most életbe lépett szigorítások a folyamatban lévő engedélykérelmekre nem vonatkoznak, az újonnan beadott kérelmekre viszont igen.