Hírek

Havazás után belvíz

2010. február 19., 11:29
Az elmúlt hetekben eleinte eső, majd később nagy mennyiségű hó hullott a vasi földekre. A kemény hidegek után erős felmelegedést prognosztizál a meteorológiai intézet a hétvégére, így egy gyors olvadás hatására nagyobb területek kerülhetnek víz alá. A szakemberek szerint bárhol kialakulhatnak belvizes részek, ahol nem megfelelően készítették elő a földeket.
Havazás után belvíz

A szakember szerint a hómenyiség 20-30 mm eső formájában lehulló csapadékmennyiségnek felel meg és ez nagyjából megegyezik az előző években mért mennyiségel. Mivel a régióban lévő folyók és patakok vízgyűjtő területe főleg Ausztriában van, így ezek vízállása nagyban függ az ottani olvadástól.

Mivel jelenleg alacsony a vízfolyások szintje, ezért jelenleg  egy jelentősebb olvadás sem okozna árvízveszélyt. A hétvégére néhány fokkal ugyan visszaesik a hőmérséklet, azonban a következő héten ismét felmelegedésre lehet számítani.

20-30 cm lehet az átfagyott földmélység. A legtöbb táblán csak néhány cm-s hóréteg található, nagyobb, vízzel borított területet egyelőre nem lehet látni a földeken. Ennek ellenére bárhol kialakulhatnak belvízveszélyes területek, amelyek tönkretehetik az ősszel elvetett növényeket.

A szakemberek szerint a belvízveszély ellen a leghatásosabb védekezést a megfelelően előkészített szántások jelentik, az ilyenkor kialakított levezető árkokkal jobbára már csak a károkat lehet mérsékelni.