Hírek

Házhoz mennek a zöldhulladékért

2021. március 31., 14:28

Április közepétől új szolgáltatással bővül a szemétszállítás. Házhoz mennek ugyanis a zöldhulladékért. Ezt azonban külön szabványos edényben kell gyűjteni, amire regisztráció után egy matricát kell ragasztani. A vegetációs időszakban, tehát tavasztól őszig a családi házas övezetekben 8, a társasházaktól pedig 4 alkalommal szállítják el ingyenesen a feldarabolt nyesedéket, avart.

 

Házhoz mennek a zöldhulladékért

"Fenyőágak, diófalevél, meg a kocsiban van még ág, de azokat is apróra szoktam vágni metszőollóval."

Matisz Attila rendszeres látogatója a Körmendi úti hulladékudvarnak.

Matisz Attila
„Nagyon fontos, hogy legyen ingyenes lerakó, mert szanaszét szórják a szemetet. Mindenféle zsákot látok, amikor itt Szombathelyen ingyenesen lehet letenni. Lehet, hogy máshol nem, de az út szélén nagyon gyakran látok ilyet.”

Farkas Ferenc is inkább ide hozza a kertjében összegyűjtött zöldhulladékot.

Farkas Ferenc
Mindig elhoztam, 10 éve is, meg tavaly is. Egyszerűbb itt 5 perc alatt kiburítani, mint otthon fél napig életsztgetni a tüzet, míg elég. Nem? Most nem is lehet égetni. Hát ez meg a másik”

Januártól Szombathelyen tilos az égetés. A szabályt az uniós rendelet után alkotta a város a levegőtisztaság védelme érdekében.

Németh Ákos – tanácsnok
„Úgy gondoljuk, hogy nem elég a tiltás, a megoldást is mellé kell tenni. Többen úgy gondolják, hogy a zöldhulladék elhelyezése árokparton, erdőszélen nem probléma, mert lebomló anyagról van szó. A jogszabályok szerint ez nem így van. Tehát pontosan ugyanolyan szabálysértés és büntetendő, mint ha valaki kommunális hulladékot rak le.”

A Körmendi úti hulladékudvarba a szombathelyiek ingyenes adhatják le többek között a nyesedéket és az összegyűjtött avart is. Több ezer tonnát hoz be évente a felelősen gondolkodó lakosság. A zöldhulladékot itt megfelelően tudják utókezelni és komposzt is készülhet belőle. Az új, kiegészítő szolgáltatásra a Szova honlapján, esetleg levélben vagy telefonon kell regisztrálni. Akinek érvényes szerződése van, az jogosult igénybe venni áprilistól október végéig a zöldszállítást.

Taoufik Roland – ügyvezető, Szomhull Kft.
„Az említett regisztráció során fogják a matricát is megkapni. Kétféle úton tudnak hozzájutni, vagy bejönnek ide a Körmendi úti telephelyünkre, vagy pedig külön kell kérni a postai kiküldést. Ezt meg tudják tenni a regisztráción, hogy ezt beikszelik.”

A családi házas övezetekben havonta egyszer, a társasházak esetében pedig a vegetációs időszakban összesen 4-szer szállítják el a matricával ellátott szabványos zöldhulladék-gyűjtő edényeket.

„Nagyon fontos, hogy az edény ilyen rögzített állapotban üríthető legyen egyetlen billentéssel, tehát nem szabad beletömöríteni a zöldhulladékot, ugyanis alapszabály, hogy a kollégáink nem nyúlhatnak bele az edényzetbe.

Az edényekben kizárólag 50 cm-nél nem nagyobb zöldhulladék helyezhető el. A szolgáltatás ingyenes a kommunális szerződéssel rendelkezők számára. A Szomhull weboldalán olvasható az a lista, hogy melyik utcából mikor szállítják el a zöldhulladékot.