Hírek

Helyreállították az árvíz miatt megrongált utakat, hidakat Velemben

2010. december 16., 10:26
Helyreállították a tavalyi árvízben megrongálódott utakat és hidakat Velemben. 18 önkormányzati út és három híd újult meg. Az ünnepélyes avatóval egyidőben adták át a nemrég elkészült Jókai utcát is.
Helyreállították az árvíz miatt megrongált utakat, hidakat Velemben

Tavaly júniusban özönvízszerű eső zúdult a Kőszegi-hegységre, sárlavina árasztotta el Kőszeget és a környező településeket. Megáradtak a folyók, patakok, sok helyen utcákat, lakásokat, pincéket öntött el a víz. Az ár megtizedelte a faállományt, tönkretette az utakat. A Hörmann forrás és a Szent Vid kápolna felé vezető erdei út újjáépítése idén nyáron kezdődött, jövő májusra több mint 6 km-en újul meg a burkolat összesen mintegy 200 millió forintból. Velemben másfél év után állították helyre teljesen a Szerdahelyi patak által elsodort hidakat, utakat, ma tartották az ünnepélyes átadót.Közel 20 millió forintból újult meg két közúti és egy gyalogos híd, valamint több önkormányzati út. Ezt a falu saját erejéből, a vis maior alap pályázati forrásaiból finanszírozta.

Horváth Miklós - polgármester, Velem
"Ki volt centizve a vis maior alap is, de hálistennek tudtunk nyerni 11,5 milliót szerezni a 18,5 milliós beruházáshoz. Ebből 18 utca és két híd helyreállítása történt meg."


A polgármester azt is kiemelte: a bajt követően gyorsan jött a segítség, a hivatalok, a lakók és adományozók részéről is, amiért köszönet jár. Kovács Ferenc a fejlesztési tanács társelnöke beszédében kitért arra, hogy a kárelhárítás mennyire megviseli a kis költségvetésű községeket.

Kovács Ferenc - társelnök, Regionális Fejlesztési Tanács
"A természeti katasztrófákat az államnak kellene finanszíroznia, nemcsak az önkormányzati utakban, hidakban keletkezett károkat, hanem a magántulajdonban keletkezett károkat is meg kellene tudni finanszírozni."


Átadták a megújult Jókai utcát is. A korábban szekérútként használt szakaszt két ütemben építették át több mint 50 millió forintból: kiszélesítették, csapadékvíz elevezető rendszert és járdát alakítottak ki. Ez levezeti a gépkocsiforgalmat és tehermentesül a falu főutcája.