Hírek

Hende Csaba a jáki templom felújítását szorgalmazza

2010. december 09., 17:24

Folytatódhat a jáki templom 2002-ben felfüggesztett felújítása. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kulturális Örökségvédelmi részlegének jövő évi költségvetésében 150 millió forintot különítettek el erre a célra – erről kedden született döntés.

 

Hende Csaba a jáki templom felújítását szorgalmazza

A műemlék épület az ország egyik legértékesebb építészeti emléke Komolyabb felújítást több mint 100 évvel ezelőtt végeztek rajta. Állaga folyamatosan romlott. 1997-től egy templomrekonstrukciós program keretében megkezdték a felújítását, de a munkálatokat évekkel ezelőtt abbahagyták, az állványozást azonban azóta sem bontották le a jáki templom félköríves abszisánál. A körzet országgyűlési képviselője, Hende Csaba honvédelmi miniszter minden fórumon elmondta, hogy égető már a templom teljes rekonstrukciója. Szakértők szerint ehhez 800 millió forintra lenne szükség. Ennek egy része, 150 millió forint jövőre már rendelkezésre áll.

Hende Csaba - honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő
"Azt remélem, hogy ebből a 150 millióból az akkor megkezdett, de az elmúlt 2 ciklusban pénz hiányában felfüggesztett munkát be lehet fejezni, és a következő években folytatódik a templom teljes rekonstrukciója."