Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Herényi alkotótábor

Adásban volt: 2018. augusztus 8.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Roma képzőművészek és a Hatok művészeti csoport tagjai dolgoznak a Herényiek Házában. Az elkészült műveket is bemutatják szombaton a táborzáró kiállításon, pénteken este pedig St. Martin ad koncertet este hét órától a Szent György-templomban.

Páczelt Andrea tűnemez technikával készíti a képet az októberi Hommage Európa kiállításra. A Hatok művészeti csoport tagjaként nem először jár Szombathelyen, ösztönzőleg hat rá az alkotótársakkal töltött idő.

Páczelt Andrea - textiltervező
“Elsősorban a közösségépítés, közösségkapcsolatok miatt. Érzelmi, tehát emocionális, mindenféle tartalmi beszélgetés van itt esténként. Néha vita erről, arról, a világ dolgairól. Azt gondolom, ez nagyon nagy élmény, különböző egyéniségeket megismerni.”

Negyedik alkalommal gyűltek össze az alkotók, hogy egy hétig együtt dolgozzanak, illetve közösen gondolkodjanak a felvetett témákról.

Ferkovics József - festőművész, táborszervező
“Hagyományjellegű ez a tábor. A művészekkel nemcsak ez idő alatt vagyunk kapcsolatban, hanem egész évben. Ha valakinek kiállítása van, meghívja a másikat, a párbeszéd nem szűnik meg a tábor végével sem.”

A tábort az első évben diplomás roma festőknek szervezték, idővel azonban a St. Martin művésztelep résztvevői is csatlakoztak a nyaranta a Herényiek házában alkotó közösséghez. Itt nincs jelentősége a  származásbeli különbségnek, a mérce kizárólag a magas művészeti minőség.

Koczka Tibor - alpolgármester
“Itt persze elsősorban a művészetről, művészetkről van szó, de azért ne feledkezzünk el arról sem, hogy a rendszerváltozás legnagyobb vesztesei a romák voltak, hiszen a munkanélküliség a körükben meghaladta a 25-30 százalékot is. Úgy gondolom, hogy a romák integrációjának a lejobb helye és lehetősége akár a művészet.”

Balogh Tibor állami gondozásban nevelkedett, tanárai hamar felismerték rajztehetségét. A Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika tagozatán szerzett diplomát,  ő is rendszeres résztvevője a herényi alkotótábornak.

Balogh Tibor - festőművész
“Katedrálissorozatot kpróbálok alkotni, aminek többféle színverziója lesz majd. Most egy kicsit ez a zöldesebb, barnásabb, fanyarabb színekre épülve szertnék majd egy olyan kontúrvezetést, ami megadja ennek a fényét, ennek az emelkedettségi hangulatát.”

Az alkotótáborban a roma és nem roma alkotók megosztják a másikkal művészeti felfogásukat, sőt, a különböző technikákat is megtanulják egymástól.  

Bódi Barbara (Boba) - festő
“ A Hatok művészcsoport, akik a másik oldalon festenek, ők is mindig inspiráló jelleggel vannak a mi technikai megoldásainkra, tehát jó ez a multikulturális párbeszéd a művészetben, amit mi itt folytatunk.”

Az elkészült képekből augusztus 11-én délután öt órakor nyílik kiállítás a Herényiek Házában.

2018. augusztus 08.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
Öko-Logikus
Szombathelyi Ifjúsági Magazin
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében