Hírek

Herényi alkotótábor

2019. július 31., 14:25

12 művész, 1 közösen eltöltött hét, sok ihlet, munka, zene és főzés: ilyen a herényi roma alkotótábor Herényben. A nemzetiségi önkormányzat által szervezett szabadtéri műhely tehetséggel és kultúrával veszi fel a harcot a gyűlölet ellen.

Herényi alkotótábor

“éreztetem azt, hogy mekkora fájdalom az, hogyha gyilkossággal fenyegetőznek”

A cigányok elleni brutális bűncselekmények emlékét idézi ennek a budapesti művésznek a festménye, amely az elmúlt napokban készült a herényi roma alkotótáborban.

Szentandrássy Csaba - festőművész
“Én például nem szoktam jönni külön tervvel, nincs a fejemben ilyen. Itt a különféle hangulatok  hozzák elő ezeket akár legtöbbször.”

Ez az indiai művész sem először van Herényben. Minden évben ellátogat Budapestre, és egyúttal Szombathelyre is.

Tavalyelőtti dubaji élménye alapján festette ezeket a halakat.

Ramesh Terdal - festőművész, India
“This is a great opportunity to me….. each other paintings.”

A tábor nem öncélú. A létrehozó roma önkormányzat a társadalomnak kíván vele üzenni.

Valentin Károlyné - elnök, Szombathelyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat
“A roma származású embereknél is vannak olyan emberek, akik tehetségesek. Szeretnénk bizonyítani - nagyon sokat kell bizonyítanunk, tudom -, de íme itt van a példa most már a hatodik éve, összefogást szeretnénk, és békességet.”

A kultúráért felelős alpolgármester szerint rendkívüli jelentősége van a művészetnek abban, hogy az emberek megismerjék egymás gondolatait. Az önkormányzat támogatja is a rendezvényt.

Koczka Tibor - alpolgármester
“Láthatjuk, hogy roma testvéreink miként látják a világot, hogyan, miként fogalmazzák meg érzéseiket ebben a világban. És hogyha a képeiken keresztül mi jobban meg tudjuk ismerni őket, akkor sokkal, de sokkal jobban tudunk segíteni nekik a hétköznapokon.”

A herényi alkotótábor a hétvégén koncerttel és kiállítással zárul.