Hírek

Hét fiatal vehetett át Szombathely városától felsőfokú tanulmányaira szóló ösztöndíjat

2018. november 19., 15:29

A Szombathely visszavár program keretében 2013-tól évente 20 millió forintot szán a város olyan főiskolás, egyetemista hallgatók támogatására akik hiányszakmát tanulnak, és vállalják, hogy diplomájuk megszerzése után Szombathelyen kamatoztatják megszerzett tudásukat.

Hét fiatal vehetett át Szombathely városától felsőfokú tanulmányaira szóló ösztöndíjat

Puskás Tivadar köszöntötte a Szombathely visszavár ösztöndíj pályázat idei nyerteseit. A polgármester elmondta, a programnak az a célja, hogy a hiányszakmát tanuló szombathelyi, vagy szombathelyi kötődésű fiatalok szülővárosukat erősítsék tanulmányaik elvégzése után.

Puskás Tivadar – polgármester
“Kiválasztottuk azokat a hiányszakmának nevezett hivatásokat, amik akkor 2013-ban a listán szerepeltek. Akkor 22 emberrel, diákkal indult a program. Ez azt jelenti, hogy 10 hónapon keresztül 50 ezer forint juttatást kapnak a várostól.”

A támogatást csak egyszer kell igényelni, és ha a hallgató teljesíti a feltételeket, az ösztöndíjat a diploma megszerzéséig kapja. Pados Zita végzős tanítószakosként pályázott.

Pados Zita
“A Brenner-iskolában voltam gyakorlaton, ahol teljes mértékig megerősítést kaptam, hogy erre a pályára való vagyok. Nagyon jól kijöttem a gyerekekkel, nagyon jól kijöttem a tanítónőkkel, és úgy éreztem, hogy mindenképpen vissza akarok jönni a szülővárosomba.””

Ebben a tanévben három óvodapedagógus, egy tanító, egy gyógypedagógus és két gépészmérnök hallgató vehette át a szerződését.

Szajkó Péter
“Mindenképpen szerettem volna itt folytatni a tanulmányaimat, hiszen az ELTE Informatikai Karán tanulok gépészmérnök hallgatóként. 8.37 Nagyon szeretem a várost. Ez egy hatalmas anyagi segítség nekem, és a jövőmet is ebben a városban képzelem el, így a diploma megszerzése után is szeretnék itt maradni.”

Két éve már arra is lehetőség van, hogy szakképzésben hiányszakmát tanulók is pályázzanak. Ők tanévenként 10-10 hónapra harmincezer forintos ösztöndíjat kaphatnak Szombathelytől. Ebben az évben ilyen pályázat nem érkezett.