MNB
MNB - 2

Hírek

Hét új csuklósbusz közlekedik november közepétől Szombathely útjain

2020. október 26., 17:33

A környezetkímélő, alacsonypadlós járműveket az önkormányzat lízingkonstrukció keretében vásárolja meg. A buszok a legfrekventáltabb útvonalakon állnak munkába, főleg a forgalmas reggeli és délutáni időszakban.

 

Hét új csuklósbusz közlekedik november közepétől Szombathely útjain

Utoljára 9 éve érkeztek új buszok a városba. A Volán járműparkjának átlagéletkora 14 év, a csuklós buszoké ennél is magasabb, 23 és fél év. Az új városvezetés egyik választási ígérete volt a korszerű közösségi közlekedés megteremtése. Elektromos buszokat csak a kormánypárti városok kapnak, de a Volánnal egyeztetve új, korszerű járművek beszerzését vállalja a szombathelyi önkormányzat, amiről a csütörtöki közgyűlésen születik döntés.

Nemény András - polgármester
"Hét darab új csuklós buszt tudunk Szombathelyre hozni egy lízing konstrukcióban, amelyek már november közepén, három hét múlva remélhetőleg munkába fognak állni."

A lízingköltség évi 56 millió forint lesz. A Mercedes Benz típusú buszokat Euro6-os dízelmotor hajtja. 121 férőhelyesek és klimatizáltak.

Horváth Soma - alpolgármester
"37 ülőhely, 84 állóhely, alacsonypadlós buszokról van szó, mozgássérültek, babkocsisok számára könnyebb felszállást jelent, ki is van alakítva az utastérben erre alkalmas hely."

A város azon dolgozik, hogy a tömegközlekedés valós alternatíva legyen az autó helyett, ennek érdekében Busz Plusz címmel kampányt indítanak majd - mondta el Németh Ákos tanácsnok. Új közlekedési koncepció is készül, aminek a módosított menetrend is része lesz. Az új buszokkal nagy lépést tesz a város a minőségi közösségi közlekedés felé. Környezetkímélőek, károsanyag-kibocsátásuk jóval kisebb, mint a régi Ikarusoké.  

Busa Csaba - forgalmi régióvezető, Volánbusz nyugat-magyarországi régiója
"Szén-monoxidban gramm/kWh-ra vetítve itt az aráényszám a lényeg, 11,2 volt az Ikarusé, 1,5 az új Mercedesé."

A korábbi években 400 millió forintot költött a város közösségi közlekedésre, a pandémiás helyzet okozta veszteségpótlás miatt ez várhatóan 600 millióra emelkedik. Ráadásul valószínűleg a központi támogatást is megvonja a kormányzat, ami további 26 millió forint kiesést jelent - hangzott el a sajtótájékoztatón.