Hírek

Hetek óta áram nélkül

2010. december 09., 09:08
Hetek óta áramkimaradások okoznak gondot a Károly Róbert utcában lakóknak. Közel 100 lakást érint a probléma. Sok helyen tönkrementek a háztartási gépek is. Azt mondják, többször jelezték már a műszaki hibát az Eonnak, de eddig hiába.
Hetek óta áram nélkül

A lakók ezért most Televíziónkhoz fordultak, mert már csak a nyilvánosság erejében bíznak. Híradónknak a cég kommunikációs munkatársa azt mondta, külföldön van, ezért csak csütörtökön ad tájékoztatást az ügyről. Hozzátette azt is, ha a probléma valóban hetek óta fennáll, akkor ez az egy nap már nem számít. Áram nélkül nem működik a kaputelefon, emiatt nem zárhatják a bejárati ajtót a Károly Róbert utca 19-es lépcsőházában. De ez a lakók kisebbik gondja. Leolvadtak ugyanis a hűtők is.


Bozzai Józsefné
"Spenót meg zöldségféle, ami le volt fagyasztva, azokat ki kellett dobnom."

A borsóleves is csak azért fő a tűzhelyen, hogy ne romoljon meg a felolvadt zöldség. Ezekben a lakásokban nappal is gondot okoz, hogy nem tudnak lámpát kapcsolni: a fürdőben és a WC-ben ugyanis nincs ablak.

"A WC-be is tettem egy gyertyát. Visszük a gyufát, és meggyújtjuk. A fürdőben meg hiába mosom meg a hajam, nincs szárítási lehetőség."

Ebbe a lakásba besütött a nap, emiatt volt viszonylag magas a hőmérséklet: 18 fok. Áram híján a gázkazán sem működik a fürdőszobában. Baranyai Andrásné,  ahogy már többször, hajnalban is arra ébredt, hogy nincs áram. Éjjel kettőkor hívta a hibabejelentőt. Nem ő volt az első, így már tudott a szolgáltató a problémáról.

Baranyai Andrásné
"Nem először telefonáltunk, hanem minden nap 2-3-szor. Egy hete minden éjjel elmegy az áram, és három hete ingadozott. Volt, hogy valakinél volt áram, másoknál meg nem."

10 lépcsőházat érint a hetek óta húzódó probléma. Az áramszolgáltató munkatársai mára  megtalálták a hiba okát, ehhez Győrből kaptak segítséget.

"Jött a mérőkocsi, rátett egy lökőáramot, és itt elkezdett hupogni, ahol a hibahely van. 60 milliós autó, hamar kimérte, de azt meg kell ásni. Ezután tudjuk a hibát elhárítani, és akkor lesz villany, reméljük." - mondja az egyik lakó. Ez, a közel 40 éves hegesztett kötés ment tönkre, ez okozta a problémát. Minden lépcsőházba ilyenen keresztül megy az áram.

Gyebrovszki János - önkormányzati képviselő
"Itt azt mondják, 40 darab ilyen bekötés van, bármikor bármelyik tönkre mehet. Én meg aggódom a járdáért, amit szétvernek, pedig most csináltattuk meg."

A munkások szerint már régen ki kellett volna cserélni ezt a szaknyelven „malacnak" nevezett alkatrészt, a szolgáltató mégsem tette. A körzet önkormányzati képviselője azt ígérte a lakóknak, ha összeírják a kárukat, akkor azt segít nekik érvényesíteni az áramszolgáltatóval szemben.