MNB - 2
MNB

Hírek

Hétfőn indult 8. alkalommal az országos TeSzedd akció

2019. március 20., 14:11

A főútvonalak melletti területek és a nagyobb településeket övező erdők a legszennyezettebbek – ezt tapasztalják a tavaszi nagytakarításban részt vevők. Hétfőn indult 8. alkalommal az országos TeSzedd – önkéntesen a tiszta Magyarországért akció. Vas megyében több mint 120 helyszínen gyűjtik a szemetet mások mellett a civil szervezetek, iskolák és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársai is.

Hétfőn indult 8. alkalommal az országos TeSzedd akció

Sáfrányos László a Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársaként évek óta rendszeresen takarítja a Parkerdőt. Néhány óra és néhány száz méter után már egy egész teherautónyi szemetet szedtek össze kollégáival. (2.52) Italos dobozok, flakonok mindenfelé, terítve van az erdő széle a szinte soha el nem bomló műanyagokkal.

Sáfrányos László
Évek óta megy ez a harc, nem változik semmi. Itt az emberek szemléletén kéne változtatni, ami sajnos nehéz.

Az erdőgazdaság megyeszerte évente többször is összegyűjti a szemetet a állami erdőkben, de az országos akcióhoz is mindig csatlakoznak. A tapasztalat szerint a szombathelyi Parkerdőben a legrosszabb a helyzet.

Varga Péter – közjóléti csoportvezető, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
A szombathelyi Parkerdőnél összegyűjtött szemétnek a behordása és gyűjtése átlagban, tehát éves szinten másfél millió forintos költséget jelent a Szombathelyi Erdészeti Zrt. részére.

Az M86-os váti leágazója is neuralgikus pontnak számít, az erdő széle itt is tele van szeméttel, így hamar megtelnek a zsákok.

Máté Gyula – kerületvezető erdész, Szombathelyi Erdészeti Zrt.
Sajnos nem nagyon javul a helyzet. Összeszedjük a szemetet és hamarosan újra van helyette. Majdnem mindig az a probléma, hogy kihordják a szemetet, csak sajnos nem tudjuk lefülelni őket, aki kihozza.

A TeSzedd akcióhoz Vas megyében több mint 120 önkéntes csoport csatlakozott. A Váci iskola diákjai kedden gyűjtötték a szemetet.

Horváthné Németh Andrea – osztályfőnök, Váci Mihály Általános Iskola
A Váci iskolának a nagy környékén szedtük. A szomszédos utcákat is összetakarítottuk. Meg kell hogy mondjam, rengeteg szemét volt. Még mindig tudnánk gyűjteni, ha kicsit még távolabb is mennénk. 23.40

Valaska Vanda – tanuló Váci Mihály Általános Iskola
Találtunk pizzás dobozt, meg mindenfélét, üvegeket, papírzsepit, meg mindent. Tehát elég sok szemetet találtunk igen. Meg tényleg elég sok mindent eldobnak. Szóval ez így tök nem jó!

Az országos nagytakarítás hét végéig folytatódik. Ha valaki csatlakozni akar az akcióhoz, megteheti. A TeSzedd honlapján megtalálhatók a helyszínek és az időpontok is.