Hírek

Hétvégén fogadta először az új helyen a betegeket a szombathelyi Központi Orvosi Ügyelet

2021. január 04., 21:29

Szilveszter napján pár óra alatt vitték át a hiányzó berendezéseket és a használatban lévő felszereléseket a 11-es Huszár út 6. szám alá. Az internetes felületeken és a városi újságban is jó előre tájékoztatták a lakosságot, így zökkenőmentes volt az átállás. Akik mégis a mentőszolgálat telephelyére mennek, azokat egy tájékoztató tábla fogadja, ami útba igazítja a betegeket.  

 

Hétvégén fogadta először az új helyen a betegeket a szombathelyi Központi Orvosi Ügyelet

“Hétfő reggel 8-ig. Tessék telefonálni, tudunk segíteni, jó?”

Szombaton is folyamatosan csörögtek az ügyelet új telefonszámai. Az új rendszerben az asszisztens fogadja a hívásokat és veszi fel az adatokat.

“Egy óra múlva meg tetszik mérni.”

Ügyeleti időben a korábbiakhoz hasonlóan egy gyermekgyógyász és két felnőtt háziorvos látja el a segítségre szoruló betegeket. Van, hogy egyszerre csörög több vonal, és a bejáratnál is csengetnek.

A járvány kirobbanása óta az ügyeleten is zsiliprendszer működik, a betegek nem mehetnek be a váróba addig, amíg ki nem kérdezik őket.

“Felső légúti panasza nincs-e, koronással nem találkozott az elmúlt időszakban? NEM. Jó, szeretném elkérni a TAJ számát és a lakcímkártyáját.”

Akinek felső légúti tünetei vannak, azokat telefonon látják el.

“Köhög valaki, akkor ide nem is tud bejönni? NEM.NEM. NEM.”

Az ügyeletes orvos szerint ez egy új helyzet, de telefonon mindenkinek próbálnak segíteni. Tanácsot adnak és receptet is tudnak írni az elektronikus térben, ami az ügyeletes patikában kiváltható. Szükség esetén az ügyeletes orvos mentőt is küld.

Morvay Adrienn - ügyeletes háziorvos
“Ez most egy nagyon furcsa szituáció, hogy ugye lázas beteget nem tudunk vizsgálni. Elég sok a kérés, hogy hallgassuk meg, de csak egy röntgen…. Ezeket mi, itt a háziorvosi ügyeletben nem tudjuk teljesíteni. Az az igazság, hogy most ez sehol sem működik.”

Szombaton több mint 40 beteget láttak el az ügyeleti időben, mindenki tudta, hogy már a 11-es Huszár út 6. szám alá kell jönni.

“Igen, igen, láttam több internetes felületen, úgyhogy tudtuk, hogy ide kell jönni.”

Az ügyeletet továbbra is a szombathelyi háziorvosok látják el, és javarészt a korábban a mentőállomáson dolgozó szakszemélyzet segíti munkájukat. Az orvosok azt kérik, hogy a betegek ne meghosszabbított háziorvosi rendelésként tekintsenek az ügyeletre, hiszen az a sürgősségi ellátásról szól.