Hírek

Hétvégén indul a tömeges oltás országszerte

2021. március 04., 19:54

Vas megyében december 31-én kezdődött a vakcinázás, azóta a Markusovszky Kórház oltócsoportjai mintegy húszezer oltást, többségében Pfizert adtak be. A következő 5 napban ötezer-háromszázan kapják meg a védettséget nyújtó vakcinát.

 

Hétvégén indul a tömeges oltás országszerte

A kórház sebészeti tömbjének földszintjén alakították ki az oltópontot, a tömegek biztonságos fogadása érdekében egyirányúsították a közlekedést. Az irányításban katonák is segítenek.

„Amikor megkapják az oltást, akkor legyenek szívesek kifáradni. A 15-ös kórterem, ami várakozásra van kijelölve. Ott minimum 20 percet legyenek szívesek eltölteni, 20 perc után el lehet innen távozni.”

A Markusovszky Kórház oltócsoportjai december végétől 20 ezer oltást adtak be a nemzeti oltási rend ütemezése szerint.

Horváth Anita – védőnő
„Egészségügyben dolgozom, védőnőként. Nagyon fontosnak tartom, családokkal vagyunk kapcsolatban, kisgyermekekkel, édesanyákkal. Idős édesanyám van. Egészségügyi szakdolgozóként nagyon fontosnak tartom.”

Szép Ramóna
„Nem éreztem semmi fájdalmat, nem fájt maga az oltás sem, semmi kellemetlenség nem járt vele.”

Az elmúlt 24 órában 6278 új fertőzöttet regisztráltak az országban, elhunyt 152 többségében idős, krónikus beteg. A Markusovszky Kórházban is érzik a felfutó 3. hullám hatását. Az infektológiai osztály vezetője aktív résztvevője a vakcinázásnak, csak ő hatezer embert oltott be december óta.

Schneider Ferenc – infektológus főorvos, Markusovszky Kórház
„Azt látjuk, hogy szaporodik a beérkező betegek száma, súlyosak is, és vannak közöttük fiatalok is.”

Stánitz Éva, a korábban városi, majd megyei tiszti főorvos 2019 októberétől mindössze négy hónapot töltött nyugállományban, hiszen 2020 márciusában nevezték ki a kórház higiénés főorvosává, 2021. március 1-től pedig az intézmény orvosigazgatója. Kollégáival együtt aktív részese a védőoltások szervezésének.

Stánitz Éva – orvosigazgató, Markusovszky Kórház
„Szigorúan szakmai értékrendem vagy tudásom szerint azt mondom, hogy az a jó oltóanyag, amit megkapunk, és muszáj egy picit bízni a rendszerben, az ellátókban meg a döntéshozókban, és nem is kicsit, hanem nagyon, mert mindenki azon dolgozik, hogy a lehető leghamarabb a lehető legtöbb ember legyen védett, és bizony mindegyik oltóanyag olyan, amivel ezt el lehet érni.”

A kórházi oltócsoportok megállás nélkül dolgoznak. Most péntektől keddig tömeges oltást végeznek: öt nap alatt 5200 vakcinát adnak be. Azt kérik, mindenki a megadott időre érkezzen.