Hírek

Hiánypótló csapadék

2020. július 28., 14:34

Több eső esett júliusban, mint az év első öt hónapjában összesen.

Hiánypótló csapadék

Kőszegen egy havi adag jött le egy nap alatt, Zalában pedig a havi átlag háromszorosa zúdult egyes területekre 48 órán belül. A fejlődésben lévő növényeknek nagy szüksége volt a csapadékra, bár a most már extrémnek mondható mennyiség veszélyeztetheti a betakarítást, a szőlőnél pedig a gombabetegségek tizedelhetik meg a termést. Ennek megakadályozására valószínűleg a tavalyinál többszöri vegyszeres védekezésre lesz szükség. Ebben a családi gazdaságban 13-féle szőlőt termesztenek, a zöldmunka, a felesleges levelek eltávolítása most különösen fontos.

"Kezd zsendülni, érni, színesedni a szőlő, másrészt a permetezéskor nem tud a permetszer odajutni a fürthöz, főleg most a lisztharmatra érzékeny fajták, mind a chardonnay, a blauburger nagyon meghálálja, ha ki van levelezve."

A Csömötei szőlőhegyen júliusban 107,5 mm esett.

Albert Csaba – gazdálkodó, Albert Családi Pincészet
„Nagyon jót tett a szőlőnek, mert kiteltek a bogyók a fürtök, viszont jönnek a gombabetegségek, mert a csapadék magas hőmérséklettel, magas páratartalommal is társul, ez kedvez a gombabetegségeknek, a szőlő ellenségeinek: a lisztharmatnak és a peronoszpórának, és a szürke rothadásnak is.”

A leveleken már látszanak a peronoszpóra jelei, a fürtökön pedig megjelent a lisztharmat, a fertőzés permetezéssel megállítható. 2015-ben hatalmas jégverés pusztított ezen a területen, a múlt hónapban kétszer is esett itt a jég, de szerencsére sok esővel jött, így csak néhány szemet sebzett meg. Most kiváló termés mutatkozik, aminek csak azért nem örülhet felhőtlenül a gazdák, mert még az előző évek borkészlete is a hordókban van, visszaesett ugyanis a borfogyasztás.

Szombathelyen a sokéves csapadék átlag júliusban 72 mm, idén majdnem harmadával több esett. Szinte naponta volt szükség az esernyőre. Ez a hét szárazabbnak ígérkezik.

Pétervári Tibor – észlelő, Meteorológiai Szolgálat
„A szerdai csapadékon kívül nem igen lesz, az csak gyorsan átvonul, az észak-keleti szél kicsit felfrissíti a levegőt. A mostani középtávú előrejelzések szerint megint a következő hét, tehát augusztus 3-tól lesz megint egy csapadékos periódus.”

A nyári extrém csapadékmennyiség nem példa nélküli – mondja a szombathelyi észlelő. 100 évvel ezelőtt például júliusban 224 mm esett.