Hírek

Hivatalosan is megkezdheti működését a Perenyei Települési Mentőcsoport

2019. szeptember 03., 15:45

Szombaton rendszerbeállító és minősítő gyakorlaton mutatták be, miként tudják gyorsan és hatékonyan megvédeni a falut például egy esetleges villámárvíztől. A Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség területén most már tíz ilyen önkéntes mentőcsoport működik.

Hivatalosan is megkezdheti működését a Perenyei Települési Mentőcsoport

Tizenheten tettek esküt arra, hogy egy esetleges katasztrófahelyzetben legjobb tudásuk szerint vesznek részt a védekezésben. Többek között favágó, tetőfedő, traktoros és ápoló tagja is van a frissen alakult Perenyei Települési Mentőcsoportnak. (14.56) A falut kettészelő meder most szárazon kanyarog, de egy nyári zápor is komoly veszélyt jelenthet. A Vizellős patakon rendszeresen alakulnak ki villámárvizek.

Imre Viktória – polgármester, Perenye
„Annak olyan nagy a vízgyűjtő területe, hogy néhány óra leforgása alatt is árvízhelyzetet tud a falu legkritikusabb pontján generálni. 12.33 ez a falunak az eleje, ahol nagyon sok házat veszélyeztet ilyenkor a megáradt Vizellős patak, ezért döntöttünk úgy, látva a környezeti viszonyokat, és ezeket a kiszámíthatatlan időjárási helyzeteket, hogy szeretnénk ezt megelőzni.”

Ez a beteg, odvas fa a mentőcsoport minősítő gyakorlatának forgatókönyve szerint a viharban veszélyesen megdőlt, ezért kellett eltávolítani.

"Vezetési törzs, a gyakorlatvezető vagyok. 6.40 A rendkívüli időjárás miatt a patak medre megduzzadt, ezért beavatkozásra van szükség a település felső részén. 6.46 védműépítésre megkérném, hogy riassza a mentőcsoportot! Vétel. 6.50"

Félő volt, hogy a megáradt patak elsodorja a gyaloghidat, így utcakövekkel súlyozták le.(6.55) Közben a többiek már homokzsákokat töltöttek, (7.59) amikből aztán élőláncban nyúlgátat építettek a parton a katasztrófavédők irányításával. A perenyei a tizedik mentőcsoport a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség területén.

Lakatár Gábor – kirendeltségvezető, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
„Ezek a mentőcsoportok azért alakulnak, hogy ahol árvíz-, villámárvíz veszélyeztetett települések vannak egy hirtelen bekövetkezett rendkívüli időjárás miatt gyorsan be tudjanak avatkozni mindaddig, míg a hivatásos erők kiérkeznek.”

A mentőcsoport elméleti és gyakorlati képzést is kapott a hivatásos katasztrófavédőktől. Felszerelésük bővítésére pedig uniós forrásokra pályázhatnak.