Hírek

Hivatalosan is megnyílt Vas megye első kutyastrandja az Abért-tónál

2019. augusztus 22., 21:47

A Közösen a Kutyákkal Egyesület tagjai és támogatói jóvoltából ezentúl kulturált körülmények között frissülhetnek, játszhatnak a négylábúak a nagy melegben.

Hivatalosan is megnyílt Vas megye első kutyastrandja az Abért-tónál

Azonnal birtokba vették a kutyák a számukra épült strandot.

Régóta nagy igény mutatkozott a környékbeli kutyások részéről egy kulturált pihenő- és játszóhely iránt, ezt sikerült széleskörű összefogással megvalósítani.

Prim József - elnök, Közösen a Kutyákkal Egyesület
"Mióta biztonságos körülmények között lehet használni a strandot, azóta naponta 80-100 ember illetve kutya megfordul itt. Két-három heti munkába telt, mire mindent sikerült megvalósítanunk, az egyesület tagjai, családtagjaik és más önkéntesek segítettek a munkában."

Kaszálás, területrendezés történt, kerítést építettek, bólyasort húztak ki a vízen, (17:23) hulladéktárolókat, ürülékgyűjtő-edényeket, játékokat helyeztek ki a területre, (17:02) és megalkottak egy 12 pontos házirendet. (8:57) Simon, a labrador gazdájával már nem először jár itt.

Újváry Andrea
"Teljes extázisban van, ha az autó felé megyünk, mert tudja, hogy megyünk a strandra. Én azt gondolom, ez egy nagyon-nagyon fantasztikus kezdeményezés, és nagyon örülünk neki, hogy van."

Kálmán Lilla, Kiss Balázs
"Ez nagyon jó kezdeményezés volt, ugye itt a környéken nincs ilyen, legközelebb a Balatonon, ott is csak kettő-három. Vas megyében újdonság. Nagyon örülünk neki."

A megyei horgászszövetség, az Őrségi Nemzeti Park és a vízügyi igazgatóság is zöld utat adott az újszerű kezdeményezésnek.

Busa Tamás - műszaki igazgatóhelyettes, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
"Azt a lehetőséget is láttuk ebben a kutyastrandban, hogy nemcsak ezen a területen, hanem a két tó körül is egyfajta rend alakulhat ki a kutyák kapcsán, kevesebb lesz a kutyapiszok, helyeztek el hulladékgyűjtőket, jobb lesz a gyűjtés, illetve egyfajta szemléletformálást is szeretnénk."

A kőszegi önkormányzat a hatóságokkal való kapcsolatfelvételben segített, és pihenőpadokat adományozott.

Básthy Béla - alpolgármester
"Annyian csatalkoztak a kezdeményezéshez, hogy szinte keresnünk kellett, miben segíthetnénk. Fantasztikus, ami a kutyások körül a vállalkozások, magánszereplők részéről történt."

Az Ocho Macho zenekar tagjai facsemetékkel járultak hozzá az épülő-szépülő kutyastrandhoz, és zenéltek is a megnyitón.

Kirchknopf Gergő - énekes, Ocho Macho
"A kutya az ember legjobb barátja. Amennyire tudom, ültettünk fákat, és az egyik lemezünkön az Online a világ című dalunkban van egy ilyen, hogy Érintsd meg a természetet, ettől nem változik a természeted... Ha ezt 2011-ben le mertük írni, most cselekedetté formáltuk."

A strand a nap 24 órájában nyitva áll a kutyások előtt. A későbbi fejlesztési tervek között szerepel még egyebek mellett a közvilágítás kiépítése.