Hírek

Hollán Ernő születésének 200. évfordulója

2024. január 11., 19:55

Hollán Ernő születésének 200. évfordulója alkalmából szervezte idei első nyilvános rendezvényét a Berzsenyi Dániel Könyvtár. Előadással és kamarakiállítással emlékeztek a szombathelyi származású hadmérnökre, akinek elévülhetetlen érdemei vannak a magyarországi vasúthálózat megtervezésében.

Hollán Ernő születésének 200. évfordulója

A Magyar Mérnök és Építész Egylet alapítója születésének 200. évfordulója alkalmából 2024-et Hollán Ernő-emlékévvé nyilvánították. Az egykori hadmérnök, altábornagy, államtitkár Szombathelyen született, és a gimnáziumot is a városban végezte el. Egész éves eseménysorozattal emlékeznek rá, ennek nyitánya volt szerdán délután a Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubjának Hollán 200 című programja. Putz Attila önkormányzati képviselő köszöntő beszéde után Nemes József egyetemi docens ismertette Hollán Ernő életének és munkásságának részleteit az érdeklődők előtt a könyvtár zsúfolásig megtelt földszinti előadótermében.

Nemes József - egyetemi docens, ELTE Informatikai Kar

“Ha csak a katona szerepét vesszük figyelembe a 48-as 49-es szabadságharc esetében, illetve a világosi fegyverletétel utáni diplomatikus megegyezését a vár feladásáról, vagy a vasútépítésben betöltött hihetetlenül fontos szerepéről, vagy a Magyar Tudományos Akadémiában betöltött szerepéről próbálnánk egy felvillantást adni, akkor nagyon nehéz helyzetben lennénk”

Hollán Ernő szerteágazó tevékenysége bemutatását segíti a könyvtár első emeleti hírlapolvasójában nyílt kamaratárlat is, ahol megtekinthetők a neves történelmi személyiség életútját ismertető sajtó- és könyv-kiadványok, a műveit bemutató nyomtatványok. A kamarakiállítás február 3.-ig látogatható. A Hollán Ernő Emlékév programsorozata pénteken 10 órakor Hollán Ernő szülőházánál koszorúzással folytatódik, majd 11 órakor a városházán emlékkonferenciát tartanak.