MNB - 2
MNB

Hírek

Horvát napot tartottak vasárnap délután

2011. július 11., 15:55

A Szombathelyi Horvátok Egyesülete és a  kisebbségi önkormányzat 3. alkalommal rendezte meg a programot, melyen részt vett a horvátországi Strmec (Sztremec) település táncegyüttese és zenekara is. A fellépőket és a vendégeket személyesen köszöntötte Borisz Golubicsics konzul is a Fő téren.

Horvát napot tartottak vasárnap délután

Horvát nyelvű szentmisével kezdődött a Horvát nap a zárdatemplomban.

Az ünneplők a Strmeciek vezetésével vonultak a Fő térre, ahol helyi népdalokat énekeltek a közönségnek.

Jurasits Ferenc - elnök, Szombathelyi Horvátok Egyesülete
"Bemutatják a ruházatukat , hagyományaikat, ugyanígy mi is az öltözékünket, a saját hagyományainkat. Nem beszélve az éneklésől, hiszen igaz, hogy horvátok vagyunk, de ők más éneket énekelnek, mint mi, így tanulunk egymástól."

A szombathelyiek és a Zágráb melletti kistelepülés lakói 2 éve ápolnak szoros kapcsolatot egymással.

Miroslav Hriberski - művészeti vezető, KUD Strmec
"Fontosnak tartjuk egymás támogatását, és mi korábban már fogadtuk is a szombathelyieket. A családok megismerkedtek egymással. Szeretnénk a jövőben is folytatni a kapcsolatot."

Szombathelyen hozzávetőleg 1500 horvát él. Takácsné Tenki Mária tanácsnok köszöntőjében hangsúlyozta,  a horvátok számos rendezvény, óvodai és iskolai oktatás keretében is őrzik nemzeti hagyományaikat, mely a város kultúráját is gazdagítja.  

Skrapits László - elnök, Szombathelyi Horvát Kisebbségi Önkormányzat
"Fontos nekünk a horvát kultúra, a nyelvismeret, a hagyományok, tehát az, hogy az örökség megmaradjon az utódokra."

A Horvát napon a kimlei, az undi, a büki és a horvátzsidányi együttesek mellett bemutatkozott a szombathelyi kisebbségi önkormányzat Durdice vegyeskara is.