Hírek

Hőségriadó

2010. június 11., 18:29
Az országos tisztifőorvos péntektől másodfokú hőségriadót rendelt el, mert az átlaghőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Ilyenkor országosan 30 %-kal nő meg a rosszullétek száma. Ennél melegebb 2007 nyarán volt, akkor harmadfokú riasztást adtak ki.
Hőségriadó

Azt javasolják, aki teheti, maradjon a hűvös lakásban, aki nem, az használjon védőkrémet, kalapot, és napszemüveget.

34 fokot mutattak pénteken Szombathelyen a hőmérők, és éjszaka sem enyhül a hőség. 25 fok feletti az átlaghőmérséklet.

Dr. Stánitz Éva - kistérségi tisztifőorvos, ÁNTSZ
"Ez azt jelenti, hogy éjszaka sem hűl le a levegő kellő mértékben, vagy fiziológiás mértékre, mikor az összes belső szervüknek optimális a működése. Ennél magasabb a hőmérséklet, ami felgyorsult szervi működést jelent."

A hőségriadó elrendelése óta locsolják, így hűtik Szombathely utcáit.

Csonka György - fenntartási részlegvezető, SZOVA Zrt.
"A város utcáit két kocsival locsoljuk, egy 6 m3-essel, és egy 1,5 m3-es kiskocsival, amely a szűkebb utcákba is befér."

A hőség és az erős UV-B sugárzás 11 és 15 óra között a legveszélyesebb, valószínűleg ezért csak a legmerészebbek fagyiztak, vagy hűsöltek a Fő téren.

Szebényi Edit
"Teljes elsötétítés otthon. Ablak be, redőny lehúz, nem jövök ki a napra, kizárt dolog."

A szökőkutakban a hőségriadó alatt sem szabad fürödni, de ilyenkor elnézőbbek a nagy melegtől szenvedő pancsolókkal szemben a hivatal emberei. Az ÁNTSZ azt tanácsolja, a napi bevitel többszörösét, három liter folyadékot igyunk ilyenkor.

Ivókút csak kettő van a városban, de ezeken kívül Szombathely különböző pontjain 17 úgynevezett közkifolyó áll a lakosság rendelkezésre, hogy a hőségben védekezhessenek a kiszáradás ellen.

A szombathelyi Képtárba a nyitva tartás alatt bárki bemehet hűsölni. Ez az egyetlen közintézmény az önkormányzat által közzétett listán, amely a hőségriadó ideje alatt használható légkondiconált helyeket tartalmazza. A nagyáruházak közösségi tereiket ajánlották fel hűsölésre. A mentők azt mondják, egyelőre az emberek óvatosak, ezért nem volt sokkal több munkájuk.

Dr. Puskás Tivadar - regionális orvos-igazgató, OMSZ
"Itt a megyében volt 1 napszúrás Sárváron, Körmenden és szombathely volt 1-1 olyan összeesés, amit úgy gondolunk, hogy a melegtől volt."

A mentőautók harmadában van légkondicionáló, ezért nekik is védekezniük kell. A felszereléshez most ásványvíz is tartozik.

A közlekedés is veszélyesebb ilyenkor. Egyik  autóban például több mint 40 fokot mértek. A hőségben lanyhul a figyelem, és csökken a reakcióidő. Szombathelyen három baleset történt. Ez az autó belefutott az előtte haladó kamionba.