Hírek

Hosszabbított nyitvatartás Vérellátó Intézetben

2015. március 24., 17:42

Sokan vannak, akik szeretnének vért adni, de a napközbeni elfoglaltságuk miatt erre nincs lehetőségük. Hétfőn ezért meghosszabbított nyitvatartással várta az önkénteseket a Szombathelyi Vérellátó Intézet.

Hosszabbított nyitvatartás Vérellátó Intézetben

A biztonságos vérellátáshoz Szombathelyen hétköznapokon 40-45, hétvégente 60-65 egységnyi vörösvérsejtre van szükség. Hetente általában kétszázan nyújtják karjukat véradásra a városban. Ennek köszönhetően a készletek folyamatosan pótlódnak, pillanatnyilag egyetlen vércsoportból sincs hiány. Hétfőn meghosszabbított nyitvatartással várta az önkénteseket a Szombathelyi Vérellátó Intézet.

Decsics Kinga
„Ez volt a második alkalom, hogy voltam. Az első egy kicsit furcsa volt, hogy meg kellett próbálni, de azt mondom, hogy egész tűrhető volt.”

A vér semmivel sem pótolható, élő szövet, nagy szükség van rá a gyógyító munka során. Az önkéntesektől 4,5 dl vért vesznek le, ezzel akár három életet is megmenthetnek.

Jáger Rita - főorvos, Szombathelyi Területi Vérellátó
„Nemcsak balesetekről van itt szó, hanem mostanában inkább a daganatos betegségek kezelésével kapcsolatban merül fel nagyon jelentős speciális vérkészítmény igény. A véradás, maga a vér, a vérből előállított gyógyszer a gyógyító orvostudomány nélkülözhetetlen eszköze.”

A Vérellátó Intézetben hétfőtől csütörtökig 8-15 óráig, pénteken 8-13 óráig adhatnak vért az önkéntesek, de a nyáron a tömegeket vonzó rendezvényeken is várják majd a donorokat.