Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Hosszúra nyújtották a rétest a 14. Rétesfesztiválon Vasváron

Adásban volt: 2018. augusztus 7.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

A kilátogatók a gasztronómiai élvezetek mellett gyufaszálakból készített kastély maketteket és Csukás István mesehőseinek életnagyságú kiállítását is megtekinthették a rendezvényen.

Tüzes, részeges és természetesen hagyományos ízesítésű réteseket is kóstolhattak szombaton a Vasvári rétesfesztiválra látogatók. Míg régen szinte minden házban készítették ezt a csemegét, napjainkban egyre kevesebben hódolnak ennek a szenvedélynek.

Tóth Balázs - polgármester, Vasvár
“Ez is egy olyan tevékenység, amit a nagymamáinktól eltanulhatunk, de ha a nagymamák abbahagyják, utána már egyre kevesesebben veszik át a stafétabotot. Ezért is jó pl., hogy van itt anya-lánya sütöde,ahol látni, hogy a generációk átveszik a stafétabotot, több ilyen kellene.”

A megye több pontjáról érkező réteskészítők finomságai mellett, zalai és balatoni ízeket is kósolhattak a vendégek. Séfelné Horváth Ilona még a nagymamájától és édesanyjától leste el a titkokat, ezeket adta tovább lányainak. Tíz éve rendszeresen aktív résztvevői a fesztiválnak. Náluk nem csak kóstolni lehetett, hanem ki is próbálhatták az érdeklődők a réteskészítés fortélyait.  

Séfelné Horváth Ilona - vezető, Anya, lánya sütödéje
Hagyományos töltéssel készítjük a réteseket, a legkeresettebb a túrósnak mindenféle változata, de rengeteg gyümölcsöset készítünk meggyeset, csersznyéset, almásat, jostásat, ribizliset, málnásat, különböző töltelékekkel keverve. Tökös mákosat, tökös túrósat, szilvásat ami igazából a kertben megtermő alapanyagogat használjuk fel leginkább.

A réteskóstolás mellett a kiegészítő rendezvényeknek a Nagy Gáspár Kulurális Központ adott otthont.

Gergye Rezső - igazgató, Nagy Gáspár Kulturális Központ Vasvár
“Azok számára, akik kicsit idősebb gyerekek, tehát mondjuk a 20 éven felüliek, vagy a 30 éven felüliek, Sajdik Ferenc figurái a Mirr Murrnak a figurái, a Nagy ho-ho horgász figurái láthatóak itt a galérián, de a környékbeli kastélyokból például miklóspusztai és a rumi kastélyból is gyufaszálakból készített makettkiállítások láthatók, amelyek nyilvánvalóan megint csak nosztalgiát és egy kis retrohangulatot idéznek az emberekben.”

A nyugati régió több pontjáról érkeztek vendégek az eseményre, így a vasi megyeszékhelyről is.

Varga-Bodó Anita
“Szombathelyről érkeztünk a kisbabámmal és a barátnőmmel. Az első tíz évben mi is részesei voltunk ennek a forgatagnak. Mi is sütöttünk édesanyámmal,illetve az egész családdal karöltve. Úgy gondoltuk, hogy már jó pár éve nem voltunk, úgyhogy egy kis fesztivál jelleget szeretnénk magunkba szippantani.”  

A rendezvényre idén is több százan látogattak el, a réteseket a szorgos kezek folyamatosan készítették. A tapasztalatok szerint a kóstolókból válnak a legjobb réteskészítők, így jó eséllyel jövőre még többen neveznek a fesztiválra.

2018. augusztus 07.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
Öko-Logikus
Szombathelyi Ifjúsági Magazin
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében