Hírek

Humoros kisfilmben hívja fel a figyelmet a teendőkre a katasztrófavédelem és a közút

2020. november 24., 19:15

Téligumi, meleg takaró, étel, ital, telefontöltő, VÉSZ applikáció és tájékozódás az útinform rendszeréből – ezek nélkül nem érdemes télen útnak indulni. Erre hívja fel a figyelmet a Katasztrófavédelem és a Magyar Közút közös videóban. A Szombathelyen készült kisfilm néhány napja került fel a közösségi oldalakra, már több mint 2 millióan nézték meg.

 

Humoros kisfilmben hívja fel a figyelmet a teendőkre a katasztrófavédelem és a közút

2017 áprilisának végén okozott a közlekedésben problémát egy extrém hóvihar. Bozsoknál például az orkán erejű szél sodort egy személygépkocsit autóbusz elé. 2018 februárjában is sok feladatot adott a tűzoltóknak és a közutasoknak is a havazás. Egy-egy ősztől tavaszig tartó szezonban átlagosan 70-80 balesetben nyújtanak segítséget a katasztrófavédelem munkatársai.

"Halló, halló, húzd le az ablakot!"

Szokatlan módon, kisfilmben hívják fel a figyelmet néhány alapszabályra, amelyekkel érdemes tisztában lenni a téli közlekedés alkalmával.

Kontics Sándor – szolgálatparancsnok, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
„Mielőtt útnak indulnak, rendszeresítsenek gépjárművükben egy takarózásra alkalmas nagy méretű textíliát. Én pont így néztem, mikor Sanyi először mondott nekem ilyeneket, de az a lényeg, hogy ne fázzatok.”

A katasztrófavédelem és a Magyar Közút vasi igazgatóságai szeptemberben együttműködési megállapodást írtak alá. Ennek része a közös munka mellett az is, hogy együtt hívják fel a figyelmet a biztonságos közlekedés alapszabályaira. A tél az elmúlt években viszonylag enyhe volt.

Balogh Eszter – szóvivő, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
„De ez nem mondható el, hogy az idei évben is így lesz. Sajnos több alkalommal is volt már, hogy elakadt autókhoz, árokba csapódott járművekhez kellett a tűzoltóknak kivonulni a téli időszakban, hiába a rendszeres úttakarítás, van úgy, hogy 10-20 autó is elakad a hóban, és ehhez kell érkezni a segítségnek.”

Érdemes letölteni a telefonra az ingyenes VÉSZ, azaz veszélyhelyzeti értesítési szolgáltatás applikációt, indulás előtt pedig az útinform oldaláról tájékozódni.

„Mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek. 2.42 Stimmt? Ha szakad a hó, az ónoseső, nem schumacherezünk, vagy hamiltonozunk! Aki lassan jár, az odaér.”