Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Hűségtúra

Adásban volt: 2017. június 26.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Hatodik alkalommal emlékeztek meg a leghűségesebb Pinka-völgyi falvak lakosságának bátorságáról.  A tisztelgők évről évre lovastúrán járják végig az érintett településeket, és megkoszorúzásokat a világháborús, illetve a trianoni emlékműveket.

Idén is lovastúrával tisztelgett a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület  a Pinka völgyében a leghűségesebb falvak lakossága előtt. Az első világháborút követő trianoni békeszerződés Ausztriának ítélte Szentpéterfát, Pornóapátit, Horvátlövőt, Vaskeresztest, Felsőcsatárt, Nardát és Olmódot is, ám a települések fegyveres küzdelemmel kivívták, hogy továbbra is Magyarországhoz tartozzanak.

Sátory Károly - elnök, Klapka György-egyesület
“Egyesületünk hat éve döntött úgy, hogy emléket állít azoknak a falvaknak, akik a trianoni béke diktátum után visszaverekedték, visszaküzdötték magukat a magyar hazához, és mi úgy gondoltuk, hogy emléket állítunk egy lovastúrával, illetve most már reményeim szerint kinövi magát. Tehát nem csak lovatúrává, hanem egy igazi felvonulássá, ahova csatlakozhatnak, gyalog, kerékpárral, motorral, bármivel.”

A hatodik emlékmenet Pornóapátiból indult majd külön kérésre a központi megemlékezését és koszorúzást Horvátlövőn tartották.  A túrázókat a szombathelyi fúvószenekar kísérte.  

Hende Csaba- országgyűlési képviselő
A magyar Szent koronához való hűségük, az olyan erős volt, hogy vállalták az egyébként egészen durva Osztrák hatósági, hát itt embereket vertek meg, volt aki meg is halt ezekben az atrocitásokban. Vállalták tehát, hogy szembe szálljanak a mondjuk így, elnyomó osztrákokkal és elérték azt, amit szinte lehetetlennek gondolunk, hogy a trianoni békeszerződés revízió alá került. “

A Magyar Országgyűlés  2014-ben szavazta meg azt a törvényt, ami  megörökítette az itt élők hőstettét: a leghűségesebb falu - latinul: Communitas Fidelissima címet adományozta a településeknek.

2017. június 26.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
Öko-Logikus
Szombathelyi Ifjúsági Magazin
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében