Hírek

Hűségtúra

2018. július 02., 14:15

Lovas felvonulás, néptáncos előadások, katonadalok és megemlékezés. A Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület 2012 óta minden évben megrendezi a Hűségtúrát, melynek keretében - tisztelegve hűségük és bátorságuk előtt - végigjárják azokat a Pinka-menti falvakat, amelyeket a trianoni békeszerződés értelmében Ausztriához csatoltak. Ám az itt élők hazaszeretetükről tanúskodva kivívták, hogy Magyarországhoz tartozzanak.

Hűségtúra

Szentpéterfa, Ólmod, Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő, Vaskeresztes és Pornóapáti – ezek azok a községek, amelyeknek 2014-ben az Országgyűlés Hende Csaba, akkori honvédelmi miniszter javaslatára a „Communitas Fidelissima”, azaz a Leghűségesebb Falu címet adományozta.

“1920-as években ezekben a falvakban horvátul és németül beszéltek, ennek ellenére  magyarnak vallották magukat.”

Kratochwill Attila, Felsőcsatár polgármestere méltatta a határmenti falvak lakóit, akik ne törődtek bele, hogy a településeket Ausztriához csatolják.

Bátorságuk tiszteletére a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület idén is megszervezte a kétnapos Hűségtúrát.

Sátory Károly - elnök, Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület
“2012 óta szervezzük ezt a rendezvényt, igazából az én kezdeményezésemre indult ez el akkor, és úgy gondoltuk, hogy ezzel a túrával emléket állítunk azoknak a településeknek, amelyek a trianoni békediktátum után valamilyen formában visszaverekedték magukat a magyar hazához.”

A túra Nardán kezdődött egy rövid megemlékezéssel, majd Felsőcsatáron folytatódott, ahol a Szombathelyi Fúvószenekar kíséretével többen koszorút helyeztek el tiszteletük jeléül a világháborús emlékműnél. Így tett Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere is.

Puskás Tivadar - polgármester, Szombathely
“Nagyon lényeges, hogy Trianon után, a békediktátum után voltak Vas megyei falvak, amelyek úgy döntöttek, hogy szeretnének Magyarországhoz tartozni a trianoni béke ellenére is.”

A rendezvény fővédnöke, Hende Csaba idén először nem tudott részt venni az eseményen, gondolatait Farkas Csaba, az Őrvidékház igazgatója olvasta fel. Az országgyűlés alelnöke úgy fogalmazott: a hűség szónak különös ereje van a Pinka mentén. Ezen a vidéken egy csapásra a 20. század magyar történelme tör ránk: emberi sorsok, hősök, akik a világpolitikával dacolva voltak hűségesek hazájukhoz.