Hírek

Húsvéti ellenőrzések

2018. március 08., 16:54

Sonka, tojás, csokoládé - kiemelten ellenőrzik a napokban ezeket az élelmiszereket. A szakemberek nemcsak a címkék tartalmát vetik össze a valósággal, hanem mintát is vesznek a termékekből. A kereskedőknél már a polcokon vannak a szezonális áruk.

Húsvéti ellenőrzések

Tájékoztatóval, jegyzőkönyvekkel és ilyen hűtőtáskával járják a boltokat márciusban a minőségellenőrök Szombathelyen, ugyanis mintát kell venniük a későbbi vizsgálathoz a húsvéti szezonális termékekből. Ünnepek előtt ez megszokott.

Papp Katalin - osztályvezető, Vas Megyei Kormányhivatal, Élelmiszerlánc-biztonsági Osztály
“A füstölt húsok, ezen belül is a sonkák, amik kiemelt termékként ellenőrzésre kerülnek. A tojás, az édességek, illetve az alkoholos italok, borok, pezsgők, ezek tartoznak az ellenőrzési körbe. A helyek nem változtak: piac, ideiglenes árusítóhelyek, kiskereskedelmi egységek, és esetlegesen vendéglátóegységek.”

Többek között a csomagolt termékek címkéit, a sonka sótartalmát, gyorspácolt árunál pedig a víztartalmat is vizsgálják az ellenőrök.
Ebben a húsboltban már érzik a keresletnövekedést, itt az egy hónapos érlelésű, hagyományos sonkára esküsznek, aminek 2400 forintért kínálják kilóját. Nem véletlenül.

Hajszán Imre - egyéni vállalkozó
“Sózásnál nyilván veszteséggel jár, a só kiveszi a nedvességet, szárítjuk satöbbi, mondjuk egy kilóból 80 deka tiszta sonkát nyerünk. A gyorspácos ugyanúgy az egy kilóból, úgynevezett beinjektálással páclevet, gyorspácot visznek bele, ami három-négy nap alatt, vagy egy héten belül elkészül. Abból dupla mennyiség, akár harminc százalék vizet is, páclevet hozzányomnak.”

Így lehet az egykilós húsból 1 kiló 30 dekás termék - figyelmeztet a vállalkozó. Sonkából összesen mintegy 5 tonnás eladásra számítanak húsvétig ebben a bolthálózatban.