Hírek

Huszár megemlékezés

2014. november 24., 16:25

A limanowai csatában elesett huszárokra emlékeztek szombaton a 11-es huszárok egykori laktanyájában. A száz évvel ezelőtti ütközetben az osztrák-magyar csapatok visszaszorították az oroszokat, megmentve a lengyeleket a megszállástól. Ez a győzelem fordulópontot hozott az első világháborús keleti fronton.

Huszár megemlékezés

1914. november 28. és december 18. között a monarchia csapatai a lengyelországi Limanowánál visszaszorították a Krakkó felé áttörni készülő oroszokat. A csatában magyar huszár alakulatok, köztük az 1762-ben Mária Terézia által alapított 11-es huszárezred katonái is harcoltak, és hősi halált haltak. Rájuk emlékeztek a szombati ünnepségen.

Horváth Károly – elnök, 11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület
„Nem szabad elfelejteni … hazáért.”

Puskás Tivadar beszédében felidézte a hős huszárok emlékét.

Puskás Tivadar - polgármester
„A limanowai csatában...orosz gőzhengert.”

A huszárság igazi hungarikum: magyar mintára Európa szinte minden jelentős hadseregében létrehoztak huszárezredeket – fogalmazott Hende Csaba. A limanowai csata a lengyel-magyar kapcsolatokban is fontos mozzanat - tette hozzá a honvédelmi miniszter.

Hende Csaba – honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő
„A lengyel nép...emlékét.”

A jelenlévők koszorút helyeztek el a huszárlaktanya udvarán álló emlékműnél, majd a főépület földszintjén emléktáblát avattak a hősök tiszteletére.