Hírek

Iaszón és Médeia története a Weöres Sándor Színházban

2018. szeptember 28., 15:08

A világirodalom legtöbbször feldolgozott tragédiáját, Iaszón és Médeia történetét mutatja be a Weöres Sándor Színház. Lukáts Andor rendező az eredeti, Euripidész-i darabot gondolta újra.

Iaszón és Médeia története a Weöres Sándor Színházban

Meddig tart a józan gondolkodás és hol a határa az őrültségnek? Médeia először öccsét öli meg szerelméért, majd saját gyermekeivel végez, hogy megbüntesse férjét. A drámairodalom egyik legvitatottabb karakterét Németh Judit alakítja a szombathelyi Weöres Sándor Színházévadnyitó bemutatójában.

Németh Judit – színész, Weöres Sándor Színház
„Ami leginkább elgondolkodtatott, soha nem tudhatjuk, ha egy helyzetbe kerülünk, nem tudhatjuk, hogy fogunk viselkedni. Mit hoz ki belőlünk. Nem tudhatjuk, hogy a fájdalom hogy működik bennünk.”

Euripidész tragédiájában egy nő a történelem során először meri egyenjogúsítani magát egy férfival. A darab azt vizsgálja, mi fordíthat egymás ellen két – korábban szoros szövetségben élő – embert. Az antik görög dráma ezért is örökérvényű. A rendező sem kínál végleges megoldást, nem ad feloldozást.

Lukáts Andor – rendező
„Mondjuk fifti-fifti. Ötven százaléka a nézőnek azt mondja, hogy ez a nő elviselhetetlen, szörnyeteg, a másik – aki saját maga megszenvedett csomó dolgot – az azt fogja gondolni, hogy igen, én ettől már nem vagyok messze. Tehát ez egy megosztó előadás, történet lehet”

Az előadás az erkölcsi kérdések felvetésén túl tükröt tart a társadalomnak is.