Hírek

Idén az Olasz szalmakalap című Labiche-bohózatot láthatja a közönség a karneválszínházban

2014. július 17., 19:53

A darabot Réthly Attila rendezi, aki tavaly mutatkozott be a történelmi fesztiválon. A zenés komédia főbb szerepeit Hajmási Dávid, Mertz Tibor és Sodró Eliza  játsszák. Kedden tartották az olvasópróbát.

Idén az Olasz szalmakalap című Labiche-bohózatot láthatja a közönség a karneválszínházban

2001 óta színházi előadások egészítik ki a Savaria Történelmi Karnevál programját. Ilyenkor nyáron főleg a könnyed, szórakoztató, zenés darabokra van igény, a készítők pedig igyekeznek megfelelni a közönség elvárásainak.

Jordán Tamás - igazgató, Weöres Sándor Színház
"Nagyon várják és szeretik a karneválszínházat. Volt ebben a tizenvalahány évben kiemelkedő és gyengébb darab is, de az a tapasztalat, hogy borzasztóan várják. És a színház nélkül szerintem nem is képzelhető el a karnevál."

Idén egy francia szerző, Eugéne Labiche komédiáját állítják színpadra. A rendező Réthly Attila, aki tavaly a nagysikerű, Félúton a fórum felé című darabbal mutatkozott be a karneválszínházban.

Réthly Attila - rendező
"Attól lesz különleges az én meggyőződésem szerint, hogy ezt Hamvai Kornél újrafordította, és a Kornéllal én boldogan dolgozom együtt, ő egy olyan drámaíró és műfordító, aki újra életet tud lehelni az évszázados művekbe, és nagyon maivá tudja tenni a szöveget."

"Pont boldog voltam, a nap tűz a fejemre, na megvan az ostor egy bokorban, össze-vissza karcolnak a tüskék."

A történet egy kalap körül bonyolódik, amelyet egy tilosban járó szépasszony az erdőben felejt. Egy esküvőjére készülő fiatalember lova megeszi a kalapot, és az egész násznép felkerekedik, hogy megtalálja a fejfedő pontos mását, nehogy csorba essék a nő jó hírén. A fordulatos, humorban bővelkedő történet főszerepét Hajmási Dávid játssza.

Hajmási Dávid - színész, "Fadinard"
"Nem játszottam még ilyen szerepet, ez igazán nagy feladat lesz nekem. Pergőnek és könnyednek kell lenni, jó kell legyen a ritmusérzékem, figyelni és koncentrálni kell."

A darabban kaposvári egyetemisták és a szombathelyi színház társulatának tagjai szerepelnek. A bemutató augusztus 16-án lesz a Megyeháza udvarán.