Hírek

Idén Budapest mellett tíz másik városban is vetítenek filmeket - Szombathelyen a Savaria Moziban

2024. február 02., 15:02

Bajban van a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál - egyelőre nincs elegendő anyagi forrás ahhoz, hogy jövőre is megtartsák a filmszemlét, ezért a szervezők adományokat gyűjtenek. Idén Budapest mellett tíz másik városban is vetítenek filmeket - Szombathelyen a Savaria Moziban február 1. és 4. között. Csütörtökön tartották a megnyitót.

Idén Budapest mellett tíz másik városban is vetítenek filmeket - Szombathelyen a Savaria Moziban

Idén tizedik alkalommal rendezik meg a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált. Szombathely harmadik éve kapcsolódik a fesztivál programjaihoz: február 1. és 4. között nyolc filmet vetítenek az Agora-Savaria Filmszínházban. A csütörtöki nyitó-rendezvényen Nemény András polgármester köszöntötte az érdeklődőket, majd lejátszották a Kiáltvány a gyerekekért című, orosz alkotást.

Vágvölgyi András - mozgókép pedagógus

“Egyre elkeserítőbben egy magára hagyott generációt vagy generációkat mutat, félelmetes, pillanatok alatt elharapódzó erőszakot, és végtelen magányosságot azoknál a gyerekeknél, akik készítik a felvételeket. Ha felnőtteket látunk, akkor vagy verbális agresszióban vannak a gyerekekkel éppen, vagy fizikaiban”

A fesztivál szombathelyi nyitó filmjében az iskolai erőszak szinte minden formája megjelenik. A többi alkotás is érzékeny témák művészi ábrázolásával hívja fel a figyelmet egy-egy jelenségre.

Pataki Ágnes - szervező, BIDF Szombathely

“Ezek a filmek elrepítenek minket gyakorlatilag a világ rengeteg helyére - valódi emberi sorsokat mutatnak be, mint például egy izlandi kis közösségnek az összefogását, ahogy focipályát épít, vagy egy független indiai média-szerkesztőségnek a küzdelmét, vagy egy spanyol siketnéma flamenco táncosról is megtudhatunk mindenféle érdekes dolgot”

Az alkotások bemutatása után közönségtalálkozó és szakmai beszélgetés nyújt fesztivál-élményt a közönségnek. Aki lemarad a helyszíni vetítésekről, a BIDF rendezvényei után on-line is megtekintheti majd a dokumentumfilmeket. Anyagi okok miatt a filmszemle jövő évi megrendezése veszélybe került. A BIDF.hu oldalon lehet támogatni a fesztivált.