Hírek

Idén is ajánlott az oltás

2010. október 05., 09:18
Október végétől már Szombathelyen is elérhető lesz az új influenza elleni oltóanyag. Azoknak is ajánlott megismételni a védőoltást, akik tavaly már megkapták. Újdonság azonban, hogy idén nem kell két különböző oltást beadatni, hiszen a H1N1 és a szezonális vírus ellen is véd a vakcina.
Idén is ajánlott az oltás

A tavalyi influenza szezonban több halálos áldozata is volt a H1N1 vírusnak itt Szombathelyen is. Ennek ellenére még mindig megoszlanak a vélemények arról, hogy fontos-e beadatni a védőoltást.

Tavaly 35 ezren oltatták be magukat az influenza elleni vakcinák valamelyikével. Akkor még külön oltóanyag volt a szezonális és egy másik a H1N1 vírus ellen. Idén azonban egy új, úgynevezett trivalens vakcina kerül majd a gyógyszertárakba, amely  mindegyik influenzavírus ellen véd - mondja a kistérségi tisztifőorvos. Az eredeti H1N1 oltóanyag már csak az ÁNTSZ-ben lesz kapható.

Dr. Stánitz Éva kistérségi tisztifőorvos, ÁNTSZ
"Kérheti olyan személy, aki például soron kívül, még a magyarországi influenzajárvány előtti időben utazik a déli féltekére, mert ugye ott még influenza járvány van."

De ugyanúgy javasolják a kismamáknak is a régi Fluval P nevű védőoltást.

A 65 év felettiek, krónikus betegek, egészségügyben dolgozók továbbra is ingyen juthatnak majd a szezonális oltáshoz a háziorvosoknál. Október 4-én elindul az ÁNTSZ influenzafigyelő szolgálata is. A kijelölt háziorvosok hetente tesznek jelentést arról, hány beteg jelentkezik náluk influenzaszerű tünetekkel.