Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Idén is különleges, veszélyeztetett fajokra hívja fel a figyelmet az év élőlényei kampány

Adásban volt: 2019. január 9.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Az interneten lehetett szavazni az év élőlényeire, több kategóriában. 2019-ben az év madara a sekély vizek környékén fészkelő gólyatöcs, az év emlőse pedig a rejtőzködő életmódot folytató európai hiúz.

Mivel hazánkban nincsenek nagy kiterjedésű, háborítatlan erdők, ahol magányos életét nyugodtan tölthetné, ritka látvány nálunk az európai hiúz, amely 2019-ben az év emlőse lett. Leginkább Észak-Magyarországon van erre esély, Vas megyében nem él. Tavasszal párzik, 3-4 kölyköt hoz világra, a család sokáig együtt marad, majd a kölykök saját territóriumot foglalnak. Ragadozóként kisemlősöket, madarakat ejt el. Emberre veszélytelen, inkább elbújik, a lakott területeket elkerüli.

Vig Károly - tudományos igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum
"A hátrahagyott nyomok alapján lehet azonosítani, Magyarországon 10-15 példány élhet hosszabban, tartósan. Az Aggteleki-karszton és a Zemplénben, de a Kárpátokból néha levetődnek kóborló példányok, hiszen egy-egy éjszaka akár 20-30 km-t is megtesz egy hiúz."

A Magyar Madártani Egyesület idén három parti madárfaj között hirdetett versenyt, hogy felhívja a figyelmet a vizes élőhelyek védelmére. A gólytöcsre érkezett a legtöbb szavazat.Ez az alföldi sekély vizeket kedvelő faj 2016 óta Vas megyében is előfordul, 4-6 pár fészkel a rábapatyi kavicsbánya tavaknál. A 80-es évektől csökkent az egyedszámuk, alkalmazkodóképességüknek köszönhetően azonban ma már a csapadékosabb években akár ezer pár is költhet Magyarországon. A gólyatöcs a telet Afrikában tölti.

Gyurácz József - tanszékvezető, vasi elnök, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
"Ember által készített sekély vizeket is szívesen elfoglal, ott, ahol vannak növényzetmentes kavicszátonyok, a gólyatöcs szívesen megtelepszik, és a csupasz aljzatra, vagy a fűcsomók közé készíti a fészkét, ott találkozhatunk vele áprilistól augusztusig, hiszen egy vonuló madárfajról van szó."

Az év élőlényei akció célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a ritka, veszélyeztetett fajokra, és közelebb hozza a természetet az emberekhez. 2019-ben az év emlőse és madara mellett halról, rovarról, hüllőről, fáról, vadvirágról, gombáról is szavazhattak az internetezők.

2019. január 09.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében