Hírek

Idén is lesz Savaria Filmszemle

2019. május 13., 12:57

202 filmet neveztek az alkotóik a hatodik Savaria Filmszemlére. Május 22. és 24. között ismét Szombathelyen mutatkoznak be legfrissebb alkotásaikkal az amatőr a filmkészítők. A szervező Szombathelyi Médiaközpont négy kategóriába várta a nevezéseket, a beérkezett művekből nívós versenyprogram állt össze.

Idén is lesz Savaria Filmszemle

Szent-Györgyi Albert élete, a Markhot Ferenc-kórház története, a 30 éves Csík zenekar, az erdélyi bányafalvak hányatott sorsa - több mint 70 órányi anyag érkezett idén a filmszemlére a legváltozatosabb témákban. 76 diákfilmet, 84 dokumentumfilmet, 19 filmetűdöt és 23 kisjátékfilmet értékelt az András Ferenc, Halmy György és Koltay Gábor filmrendezők alkotta zsűri.

Lovass Tibor - szervező, Szombathelyi Médiaközpont
"Nyerő filmek voltak a dokumentum kategóriában ... támogatott film jött."

A Savaria Filmszemle az elmúlt években magas rangot vívott ki magának szakmai körökben határon innen és túl, és Szombathely egyik legjelentősebb kulturális eseményévé vált.

Halmágyi Miklós - ügyvezető, Szombathelyi Médiaközpont
"Ez egy olyan kulturális rendezvény, amelyhez foghatót a város maga is keveset tud felmutatni, hiszen ilyen szakmai sereglet, ilyenfajta kínálat olyan ... találkozhatnak."

A Savaria mozi kamaratermében ingyenes vetítéseket szerveznek a szemle három napja alatt délelőtt és délután, 25 órányi filmanyag pereg majd a vásznon.

Mayer Rudolf - szakági vezető, AGORA
"A zsűri által válogatott legjobb filmeket ... Magyarországon."

A legjobb filmek alkotói között idén csaknem 2,5 millió forint értékben osztanak ki pénzdíjat. A gála május 24-én 16 órakor kezdődik a mozi nagytermében. A részletes programot a savariafilmszemle.hu oldalon találják.