Hírek

Idén is Múzeumok éjszakája

2013. június 19., 19:53

Éjszakai tárlatvezetés, interaktív tudományos bemutatók, a gyerekeknek pedig külön tematikus foglalkozások várják az idei Múzeumok éjszakáján az érdeklődőket. Szombathely  2005-ben csatlakozott az országos rendezvényhez, idén 6 helyszínen szerveznek programokat.

Idén is Múzeumok éjszakája

Boszorkányégetésnek is tanúi lehettek az érdeklődők tavaly, a Múzeumok éjszakáján:

A Levéltár alatti egykori vármegyei börtönt az idén is megnyitják.

A Savaria és a Smidt Múzeum, a Vas Megyei Levéltár, a Vasi Skanzen, az ISEUM és a Képtár ad otthont a Múzeumok éjszakája rendezvényeinek. Június 21-én, pénteken 18 órakor kezdődnek a programok.  A szervezők -külön erre az alkalomra- kedvezményes belépőjegyet adtak ki, hiszen a tapasztalatok alapján ilyenkor sokan csoportosan vagy családosan jönnek. Azt szeretnék, hogy azok is ellátogassanak a kulturális intézményekbe, akik eddig még nem jártak még ott.

Csapláros Andrea-gazgató,Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum
“Mind a múzeum, mind a Levéltár egy misztikus világ nagyon sok látogatónak. Nem tudja azt, hogy mi van az ajtók mögött és ezen ajtók mögé nézhet be és tekintheti meg és egy ténylegesen kutatók által vezetett vezetéseken ismerkedhet meg, például a restaurátorok munkájával.”

22-én, szombaton este a Vasi Skanzen különleges időutazásra invitálja a látogatókat. A program a falusi éjszaka történéseire épül.

Horváth Sándor-néprajzkutató
“Meg kell rakni például az ágyat, meg kell vetni az ágyat, meg kell rakni a szalmazsákot hozzá és ki is lehet próbálni többek között. Vagy éppen részesei lehetnek majd annak a fajta esti sétának a falun keresztül, ahol különféle történések zajlanak a házaknál.”

A szervezők totóval is készülnek, a 13 + 1 kérdésre a helyszínek meglátogatása után kell válaszolni, a szerencsések értékes nyereményeket vihetnek haza.
A Múzeumok éjszakája július 5-én az Iseumban és a Képtárban folytatódik.