Hírek

Idén jubilál a Herényi Virágút, huszadik alkalommal borulnak virágba a városrész utcái

2024. április 10., 10:18

Idén jubilál a Herényi Virágút, huszadik alkalommal borulnak virágba a városrész utcái. Idén csaknem 800 méter hosszan 29 kertészeti standon lehet válogatni április 27-én és 28-án. A szervezők ezúttal nagy hangsúlyt helyeznek a szakmai programokra is.

Idén jubilál a Herényi Virágút, huszadik alkalommal borulnak virágba a városrész utcái

Idén 30 éves a Herényi Kulturális és Sport Egyesület, legnagyobb rendezvényük, a Herényi Virágút pedig 20. alkalommal várja a látogatókat április utolsó hétvégéjén. A keddi civil sajtóreggelin ismertették a szervezők a bőséges programot. Ezúttal is bemutatják kínálatukat a városrész kertészetei, a standokon mindent meg lehet majd találni, ami a kertek, sziklakertek, balkonok tavaszi díszítéséhez szükséges lehet.

Szekér Tamás - elnök, Herényi Kulturális és Sport Egyesület

"Majdnem 800 méter hosszú lesz az útvonal, aki sétálni akar, és gyönyörű alkotásokkal, virágokkal szeretne találkozni, lesz alkalma rá. 29 kertészetet sikerült összehozni, 30-40 méterenként virágcsodákkal találkozhatnak a látogatók."

Öt rendezvényhelyszínen változatos kulturális, szórakoztató és gyerekprogramok követik egymást. A Béke tér Gyermek- és Civil Ligetté alakul, tíz szervezet mutatkozik itt be, kézműves foglalkozáson vintage menyasszonyi fejdíszt lehet készíteni, a gyerekek lovagolhatnak, és állatsimogatót is berendeznek számukra. A nyitókoncertet a Capito Gitárklub növendékei adják, a templomban László Attila énekel majd. A Herényiek Házában kiállítások nyílnak: visszatekintenek az elmúlt 20 esztendő virágútjaira, iskolások természettel kapcsolatos fotóit, óvodások apró épített kertjeit és Weimer Erzsébet virágos festményeit is bemutatják.

Szekér Tamás - elnök, Herényi Kulturális és Sport Egyesület

"Felhívásaink között a fotópályázat, hogy az iskolások menjenek ki a természetbe, és lássák meg a szépet. Ami meg hagyományos, az óvodás kertépítő verseny, nagyon népszerű évek óta, gyerekek, óvónők együtt tudnak mindig csodálatos alkotásokat létrehozni."

A szakmai programok között Bolf László füvesember, Szomorú Miklós kerttervező és Bősze Eszter virágkötő előadását ajánlják jó szívvel a szervezők. A helyszínek között Virágvonat közlekedik, a Blaguss pedig sűríti a helyi járatokat. A kétnapos program lebonyolításhoz várják önkéntesek jelentkezését, az itt eltöltött órákat a diákok elszámolhatják közösségi szolgálatként.