MNB - 2
MNB

Hírek

Idén se legyen fagyhalál Szombathelyen

2020. december 18., 20:16

Szombathelyen  jelenleg tizenhatan töltik az éjszakákat az utcán, vagy nem lakás céljára szolgáló  helyiségekben. Őket az utcai szociális szolgálat segíti, amelynek munkatársai azon vannak, hogy  közülük minél többen éjszakázzanak az ellátásukra szolgáló intézményben.

 

Idén se legyen fagyhalál Szombathelyen

Közös járőrözést tartott az Utcai Szociális Szolgálat a rendőrséggel és a közterület-felügyelettel a téli éjszakákat az utcán töltő hajléktalanok segítése érdekében.

Első állomásként egy városszéli zöldterületet ellenőriztek, nem messze a vasútállomástól. Jól láthatóan a volt gyárterület hátrahagyott beton öntvényeit valaki éjjeli menedékként szokta használni. Ám egyértelműen látszik, hogy egy ilyen henger mennyire nem jelent megoldást a fagy ellen. A szociális munkások pontosan tudják, hogy Szombathelyen jelenleg 16-an töltik az éjszakákat az utcákon, lakás célra nem használható helyiségekben.

Németh Klára – igazgató, Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nkft.
„Ebben a 16 főben a mai napon bent vannak azok az ellátott ügyfeleink is, akik olyan helyen húzzák meg magukat, olyan lakhatási célra nem alkalmas bódéban vannak. Ez főleg a Parkerdőre jellemző itt Szombathelyen egyébként.”

Szabó Tibor – koordinátor, Utcai Szociális Szolgálat
“Ahogy bejön a hidegebb időszak, egyre több embert rá tudunk arra bírni, hogy az éjszakákat az intézményben töltsék és akkor napközben pedig újra kimennek és kezdődik a napi rutin újra elölről, hogy megpróbáljuk őket bevinni, hogy idén se legyen fagyhalál.”

Már több éve nem vesztette életét senki Szombathelyen kihűlés miatt.

A felügyelet, a rendőrség, a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Kft. és annak Utcai Szociális Szolgálata napi kapcsolatban vannak, folyamatos kommunikációval segítik egymás munkáját.

Ágoston Sándor – irodavezető, Szombathely MJV Közterület-felügyelet
“Ha bármilyen hajléktalan életmódot folytató személyt mi észlelünk, akinek bármilyen fajta azonnali, vagy orvosi ellátásra, vagy szociális vonalon segítségre van szüksége, akkor nekünk itt a közös együttműködés alapján egymásnak ezt jelezzük, az utcai szolgálat felé. Az utcai szolgálatos kollégák jönnek a helyszínre és a hajléktalan személlyel pedig meglátják, hogy mit tudnak kezdeni.

Azonban vannak olyan nehéz körülmények között élő hajléktalanok, akik elzárkóznak attól is, hogy legalább a téli estéket a szállón töltsék.

Németh Klára – igazgató, Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nkft.
„Heti egyszeri-kétszeri rendszerességgel az utcai szolgálat munkatársai felkeresik őket és biztosítják részükre azokat az eszközöket, élelmiszert, konzervet, takarót, gyógyszereket, amire nekik szükségük lehet, de amit nagyon fontosnak tartok kihangsúlyozni, hogy nem visszük ki az ellátást az utcára. Tehát a legfontosabb télen ilyen a krízismentés, illetve hogy a kollégáim minden eszközt felhasználva rábírják az ügyfeleket, hogy bejöjjenek a szállóra.”

A szállón napi többszöri meleg étel, az élelmiszerbankon keresztül pedig pékáruk, zöldségek-gyümölcsök és mindenféle alapélelmiszer várja a rászorulókat.

Az ingyenes zöld számon a nap 24 órájában bárki elérheti a FÉHE Kft. munkatársait, ha segítségre szoruló fedél nélküli emberrel találkozik.

Tel.: 06-80/205-165