MNB - 2
MNB

Hírek

Ifjúsági koncepció

2017. május 18., 16:44

A városi közgyűlés várhatóan az ősszel fogadja el Szombathely hosszabb távra szóló ifjúsági koncepcióját. A döntést megelőzően az anyagot társadalami vitára bocsátják, hangzott el a Városházán csütörtök délután tartott sajtótájékoztatón.

Ifjúsági koncepció

Mintegy másfél évtizede készült Szombathelyen a legutolsó, a fiatalok helyzetével foglalkozó koncepció, ezért közgyűlés időszerűnek tartotta a helyi ifjúságügy újragondolását, egy komplex ifjúsági stratégia elkészítését, amelynek kidolgozása a végéhez közeledik.

Puskás Tivadar polgármester
„Egy közösség számára az ifjúság mindig nagyon fontos. Meghatározza a jövőt és eldönti, hogy a jövőben kik lesznek azok, akikkel együtt dolgozhatunk, akik aztán dolgozhatnak a városért, dolgozhatnak a megyéért, dolgozhatnak az országért. Ezért fontos az ifjúság kérdése, azért, hogy egy közösség, egy város ifjúsági koncepciót készít.”

Első lépésként a fiatalok körében egy online kérdőíves felmérés készült.

Koczka Tibor alpolgármester
„Sokszor halljuk a fiataloktól, hogy őket nem kérdezi meg senki, hogy az ő véleményükre senki nem kíváncsi. Nos, ezúttal kíváncsiak voltunk a véleményükre, hiszen a Szombathelyen élő 13-30 év közötti fiatalokat, akik mintegy, akiknek a száma 14 ezerre tehető. Közülük csaknem 4 ezer fiatalt elértünk a kérdőívünkkel, amit az jelenti, hogy csaknem 30 százalékukat meg tudtuk szólítani. „

A fiatalok válaszaiból kiderült, hogy szeretnek Szombathelyen élni, elégedettek a kulturális intézményekkel, az iskolákkal. A városban jelentős közösség formáló erő a sport. A felmérés egyik nagy meglepetése: a szombathelyi fiatalok több időt töltenek sportolással, mint tévénézéssel. A  kutatás tapasztalatait kiértékelték,  és egy  tanulmányban összegezték.

Rettegi Attila elnök oktatási és ifjúsági bizottság
„A továbbiakban a következő bizottsági ülésen első olvasatban tárgyalnánk meg az anyagot, mert azt szeretnénk, hogy minél több vélemény épülhessen be, és miután a bizottsági vita megtörtént még ott az egész nyár, amikor a fiatalokkal foglalkozó szervezeteknek, és mint bárkinek a véleményét szívesen vesszük.”

A tervek szerint városi közgyűlés szeptemberi ülésén fogadja majd el a város új, hosszabb időszakra szóló ifjúsági koncepcióját.