Hírek

Illetékmentes a gazdaságátadás

2010. augusztus 24., 15:45
Augusztus közepétől nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni a mezőgazdasági vállalkozás vagyontárgyainak átírásakor, ha az a családon belül cserél gazdát. Többek között a földterületek, tanyák, de a pótkocsik is ingyen kerülhetnek a rokon nevére.
Illetékmentes a gazdaságátadás

A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint a rendelkezés elősegíti a családon belüli gazdálkodás folytonosságát, stabilitását.

A jogszabály szerint az az 55 évnél idősebb gazdálkodó, aki nyugdíjban még nem részesül, illetékmentesen adhatja át, ajándékozhatja el gazdaságát 40 év alatti közeli hozzátartozójának. Így szállhat augusztus 16. óta apáról fiúra vagy nagyszülőről unokára például a mezőgazdasági tanya, a termelőtevékenységhez szükséges egyéb ingatlan vagy a magtár, istálló. Gépeket, eszközöket, gépjárműveket is át lehet ruházni ezentúl akár a feleségre is.  

Az adóhatóság Vas megyében, a gazdaságok családon belüli ajándékozásának, adás-vételének illetékmentessége miatt nem számol nagy bevételkieséssel.

Nagyné Pukler Andrea, osztályvezető - Illetékosztály - APEH
"2010 első felében ilyen vagyonszerzés nem volt."

Az új jogszabály jelentősen csökkenti a mezdőgazdaságban működő vállakozások terheit - mondja a vasi agrárkamara titkára. Ám véleménye szerint további kormányzati intézkedésekre van szükség a fiatal gazdák támogatására.

Imre János, titkár - Vas Megyei Agárkamara
"Akkor lesz igazán érdekelt a gazdálkodó abban, hogy átadja, átvegye a termőföldet, ha ehhez külön támogatás járul, hiszen így, ha illetékmentes is az átadás, azért jövedelemadózás szempontjából jelenthet plusz terhet a családoknak."

Imre János szerint a megoldást az jelentheti, ha újraindítják az Új Magyarország Vidékfeljesztési Programban nemrég lezárult gazdatámogatási program elemeit. Ezekben ugyanis nemcsak a földeket átvevő fiatalok juthattak pénzhez, hanem a gazdaságokat átadó idősebb termelők is életjáradékban részesülhettek.