MNB - 2
MNB

Hírek

Indulnak a szűrővizsgálatok

2020. június 02., 13:27

Márciusban a veszélyhelyzet miatt felfüggesztették a szűréseket. A Markusovszky Kórházban június 8-tól fogadják újra azokat a 45-65 év közötti nőket, akik ismét megkapják behívójukat a mammográfiára. A koronavírus-járvány miatt óránként 4 páciens vehet részt a szűrésen.

Indulnak a szűrővizsgálatok

Júniustól újraindulnak a népegészségügyi szervezett emlő-, méhnyak-, vastagbél- és végbél- szűrővizsgálatok. Magyarországon a középkorú népességben a vezető halálok a rák, miközben a daganatos betegségek többsége korai felismerés esetén jól gyógyítható. A mammográfiás szűrés akár 30 %-kal is csökkentheti az emlőrákos halálozást. Márciusban a veszélyhelyzet miatt felfüggesztették a szűréseket. A Markusovszky Kórházban június 8-tól fogadják újra azokat a 45-65 év közötti nőket, akik ismét megkapják behívójukat a mammográfiára. A koronavírus-járvány miatt óránként 4 páciens vehet részt a szűrésen.

Kovács Beáta – részlegvezető, Markuvsovszky Kórház
„Rizikófaktor-felmérést végzünk, illetve testhőmérséklet mérést, és minden beteget megkérünk, hogy szájmaszkban érkezzen a vizsgálatokra, és ezt a kórház teljes területén hordja is, és megkérjük őket még a távolságtartásra, tehát egymástól minél távolabb helyezkedjenek el a folyosókon.”

A vastagbélrák megelőzésére 2019-ben indult hazánkban a szervezett szűrővizsgálat: az 50-70 év közöttiek kaptak behívót.

Patai Árpád – osztályvezető főorvos, Markusovszky Kórház
„Előbb a háziorvosától átveszi ezt a bizonyos széklettesztet, ezt visszaviszi a háziorvosnak, és kap egy értesítést, hogy a széklete tartalmazott-e vért, vagy nem. Ha nem tartalmazott vért, abban a vizsgálat, a szűrés befejeződik. Ha a széklet teszt nem negatív, abban az esetben vastagbél tükrözést kell végeznünk.”

Ezzel az endoszkóppal fedik fel az elváltozásokat, és kezdeti stádiumban ezen keresztül el is tudják végezni a szükséges beavatkozásokat, így ki sem alakulhat a rosszindulatú daganat. A szűrések felfüggesztésekor 50-en rendelkeztek időponttal, akit tudott, már értesített a kórház.

Elérhetőség: 94/515-617

Patai Árpád – osztályvezető főorvos, Markusovszky Kórház
"Kérem, hogy akik korábban elő voltak jegyezve vizsgálatra, de valamilyen okból nem kaptak értesítést, hívják fel az endoszkópos laboratóriumot. Kb. most két hét múlva a vizsgálatukat el tudjuk végezni. Azokról van tehát szó, akik a szűrővizsgálaton részt vettek, és nem negatív székletmintával rendelkeznek.”

Évente 5-6 ezren vesztik életüket vastagbélrák következtében, miközben korai felismerés esetén 95 %-os is lehet a gyógyulási arány.