Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Influenza

Adásban volt: Január 29.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

A kutatók az influenzát köpönyegforgató vírusnak nevezik. 20-30 évente teljesen megváltozik a szerkezete és ilyenkor világméretű járványt, okoz.

 

FORRÁS: FreePress

 A fehérkabátos fiatalember most érkezett Magyarországra, és egy eddig ismeretlen influenza vírust hordoz.

A fülkében 6-an ültek, közülük három útitársát és a kalauzt fertőzte meg.

A zsúfolt pályaudvaron 1 tüsszentéssel akár 50 embernek is tovább adhatja a kórt. Busszal és villamossal folytatja útját, így 1 nap alatt közel 500 emberrel kerül kapcsolatba. Szinte mindegyiküket megfertőzi. A járványt úgy tűnik semmi, sem állíthatja meg.

A kutatók az influenzát köpönyegforgató vírusnak nevezik. 20-30 évente teljesen megváltozik a szerkezete és ilyenkor világméretű járványt, okoz.

Akkor beszélhetünk járványról, ha a lakosság legalább 2%-a fertőződik, ilyenkor általában megkétszereződik a betegek száma. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy embertől 1 hét alatt 100, a 2. hétre 1000, a 3.-ra 10.000, 1 hónappal később, pedig már 100.000 ember kaphatja meg a vírust.

Dr. Berencsi György, virológus

Egy új vírus megjelenésére, kivédésére a kutatók sincsenek felkészülve, védekezni ellene csakis akkor tudnak, ha az már fertőz. Az orvosok leginkább a cseppfertőzés veszélyére hívják fel a figyelmet, ezt a betegséget ugyanis tüsszentéssel, köhögéssel terjesztjük és az orrunkon, szánkon belélegezve jut a szervezetünkbe, ahol gyorsan elpusztítja a nyálkahártya sejtjeit.

Dr. Berencsi György, virológus

Az influenza vírusok ideális viszonyok mellett a 0-5 fok közötti hőmérsékleten és nedves párás levegőn sokáig életben maradnak és fertőznek. Ilyenkor például egy zsúfolt mozgólépcsőn 1 tüsszentéssel 500 embernek is átadhatjuk a szervezetünkből a nem kívánt kórokozókat.

Magyarország területén közel 70 háziorvos feladata, hogy az influenza gyanús betegektől mintát vegyenek és ezt egy budapesti intézetbe küldjék, ahol kiderül valóban a vírus okozta-e a tüneteket.

Az Országos Epidemiológiai Központba beérkezett folyadékot tojásokba fecskendezik, melyeket közben alulról világítanak meg, így jól látszik az embrió, amibe az anyagot juttatni kell. A sterilizált szalmonellamentes tyúktojás a legegyszerűbben kezelhető és legolcsóbb táptalaj az influenza vírus szaporításához. Néhány nap múlva tojásokat felbontják és kiszívatják belőlük a képződött nedveket, hogy meg tudják vizsgálni kialakult, szaporodott-e bennük a vírus.

A másik eljárás egyszerűbb és gyorsabb.

Jankovics István, osztályvezető főorvos

Ez a kék színű folyadék úgy segít felismerni az influenzát, hogy megfesti a sejteket, így ha a megfelelő kezelés utána lemezt egy mikroszkóp alá teszik és azt ultraibolya fénnyel világítják át, a vírussal fertőzött sejtek zölden fluoreszkálni kezdenek, tehát a sejtek gazdája influenzával fertőzött.

A kutatások és az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján évről évre legyártják a megfelelő minőségű, és mennyiségű oltóanyagot.

Magyarországon ez közel másfél millió ampullát jelent, ami egy átlagos járvány esetén bőven elegendő a lakosságnak, ám a gyártók fel vannak készülve arra is, hogy rendkívüli esetben ennek akár a többszörösét állítsák elő.

Ez az oltás azonban csak megelőzésre szolgál és minden évben, az újonnan világszinten megvizsgált influenza alapvírusok alapján állítják össze a következő alapreceptjét.

Jelenleg ebben a laboratóriumban folyik az oltóanyag gyártása, készülve a már nálunk is megjósolt járványra.

Az influenza nem válogat, ugyanannyira veszélyes nőkre és férfiakra, gyerekekre és felnőttekre.

Ha netán elkapjuk a vírust, nem tehetünk egyebet, mint hogy elmegyünk háziorvosunkhoz.

2011. január 27.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében