Hírek

Influenza elleni védőoltás

2010. november 22., 15:06
Emelkedik az influenzaszerű megbetegedések száma Szombathelyen, de járvány még nincs - tudta meg Híradónk az ÁNTSZ-től. Már lehet kérni a háziorvosoktól az ingyenes influenza elleni védőoltást.
Influenza elleni védőoltás

A szakemberek szerint érdemes most beadatni a védőoltást, ugyanis egy-két nap kell a védettség kialakulásához. Az alsó-és felsőlégúti betegségek szövődményei miatt többen kerültek kórházba az elmúlt hetekben.
Balogh József ma adatta be az influenza elleni védőoltást. Azt mondja azért, mert így megelőzhető, hogy megbetegedjen.

Balogh József
"Tavaly beadattuk és egész évben nem volt különösebb problémánk. Előző években előfordult, egy-egy betegség, de nem volt számottevő. De azért vigyáz az ember, hogy legyen semmi betegség. Inkább egészségesek legyünk."


Legli Veronika évente mintegy 400 ingyenes influenza elleni védőoltást ad be. Most már kb. 200 beteget beoltott a vakcinával. A megyében a háziorvosok mintegy 37 ezer, Szombathelyen pedig kb. 17 ezer ingyenes védőoltást kaptak. Legli Veronikához is egyre többen fordultak felsőlégúti betegség okozta panaszokkal az elmúlt hetekben.

Dr. Legli Veronika - háziorvos
"Nem az általunk klasszikusnak nevezett influenza megbetegedéseket okozó vírusok, hanem más vírusok okozzák. Nem az ifluenza vírus általában."

Bár megduplázódott az influenzaszerű tünetekkel orvosokhoz fordulók aránya a megyében és Szombathelyen is, járványról nincs szó - tudtuk megaz ÁNTSZ-től. Influenzavírust nem azonosítottak a vizsgálatok. Előfordultak ugyankkor szövődményes esetek. A kórházban gyerekeket és felnőtteket is kezeltek és kezelnek, elsősorban tüdőgyulladással.

Dr. Schneider Ferenc - osztályvezető főorvos, Infektológiai Osztály
"Tüdőgyulladás az utóbbi hetekben minden héten volt 2-3 betegünk. Szerencsére ők jól meggyógyultak, nem volt köztük halál vagy elhúzódó betegség."

A Fertőző Osztályon nemcsak szövődményes betegeket kezelnek ezekben a napokban. Több hasmenéses beteget is el kell látniuk.