Hírek

Információs pontok fogyatékkal élő embereknek

2018. október 18., 13:39

Fogyatékkal élő emberek kérhetnek segítséget mindennapi problémáik megoldásához az áprilisban nyílt Információs és Koordinációs Pontokon. Uniós támogatással az országban 22 helyszínen hoztak létre irodát, Szombathelyen kedden tartották a hivatalos megnyitót.

Információs pontok fogyatékkal élő embereknek

Melyik iskolába iratkozhat be autista gyermek? Hogyan kell megírni egy szakellátásba való bejutásról szóló kérvényt? Milyen gyógyászati segédeszközökre jogosult egy mozgássérült? - ehhez hasonló mindennapi problémák megoldásához kaphatnak segítséget a fogyatékkal élők az Információs és Koordinációs Ponton. Szombathelyen két szakember segíti a bürokrácia útvesztőiben való eligazodást.

Hegyi Erzsébet - fogyatékosságügyi tanácsadó
"Annyira univerzálisan kell gondolkodnunk, és le kell, hogy fedjük az élet minden területén lévő problémákat, lehetőségeket, és szinte azonnal kell tudnunk rá a választ."

Hallás- és látásfogyatékos, mozgássérült, autista emberek és családtagjaik, továbbá érdekképviseletek, szervezetek kérhetnek itt segítséget.

Bősze György - elnök, Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete
"Mi is tapasztaljuk azt, hogy jönnek hozzánk kérdéssel látássérült sorstársak, és nem mindig tudtunk kielégítő választ adni. Reméljük, hogy ezzel az efi potál vagy amiről még szó volt egy jó irány, és segítséget tud adni a látássérültek részére."

A 3,3 milliárd forint uniós támogatással megvalósuló négyéves MONTÁZS projekt keretében 22 információs pont nyílt az országban a már meglévő családsegítő központokra épülve.

Vitályos Eszter - államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma
"690 millió forint jut fogyatékosságügyi tanácsadói szolgáltatásra, 250 millió Ft a felnőtt logopédiai modellprogramra, valamint 135 millió forinttal támogatjuk a területi autizmus munkacsoportok, teamek működtetését."

A megnyitón Puskás Tivadar polgármester elmondta: Szombathely büszke lehet példaértékű szociális ellátórendszerére. Ez a hálózat bővült tovább a Szöllősi sétányon működő információs ponttal.

Kovács Zsuzsanna - szakmai vezető, Montázs Projekt
"A fogyatékos emberek találjanak egy olyan helyet, ahol egy helyen kapnak többféle problémára segítséget, illetve akik segítenek nekik abban, hogy a hivatali ügyintézést minél gyorsabban, gördülékenyebben tudják lebonyolítani, ezt sikerült elérnünk, de még nagyon az út elején tartunk."

A tanácsadókat ügyfélfogadási időben személyesen, telefonon vagy e-mailben lehet elérni. További információt az interneten olvashatnak az érdeklődők. ( www.fszk.hu )