MNB - 2
MNB

Hírek

Ingyen jogsi fiataloknak

2018. július 11., 13:31

Július 1-jétől megtéríti a KRESZ - tanfolyam és vizsga díját a kormány a 18 és 20 év közötti fiataloknak. A kezdeményezésnek köszönhetően várhatóan még többen döntenek majd úgy, hogy megszerzik a vezetői engedélyt.

Ingyen jogsi fiataloknak

„Norbi, felkészültél az indulásra? Akkor ahogy megtanultuk, sikkesen indulunk”

Többen gyakorolnak egyszerre a város rutinpályáján. A nyári szünet jó alkalom arra, hogy a fiatalok megtanuljanak autót vezetni. Az ügyesebbek már jogosítvánnyal a birtokukban kezdhetik meg az új tanévet, a vezetői engedély megszerzése azonban több mint százezer forintba kerül. A kormány ezért úgy döntött, hogy július 1-jétől megtéríti a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díját a 18 és 20 év közöttieknek.

Török Zoltán – oktató, Vasi Ati Kft.
„Talán ez azokat az embereket érinti, akik most hezitáltak, hogy eljöjjek, ne jöjjek. Most költségbe mindenképpen kedvező, hiszen akkor ezt megspórolja. Bár nagyon fontosnak tartom, hogy megértse mindenki: ezt ki kell fizetniük a fiataloknak, ezt úgy igénylik vissza. Sőt, olyan megszorítás is van, hogy ezt nem fogják sem postán, sem készpénzben visszakapni, hanem bankszámlájuknak kell lenni”

Az állam 25 ezer forintig téríti meg a költségeket. A B kategóriás jogosítványhoz szükséges KRESZ-tanfolyam általában 15-25 ezer forintba kerül, a vizsga díja pedig 4600 forint, így a visszafizetés fedezheti ezeket a kiadásokat. Évente közel 50 ezer 20 évnél fiatalabb kísérel meg KRESZ-vizsgát tenni, ebből több mint 30 ezren teljesítik azt sikerrel.

Fejes Péter
„Nagyon örülök neki, hogy pont bele estem ebbe a visszaigénylésbe. És én ezt a pénzt, amit vissza fogok majd igényelni, ezt több dologra is el tudom majd költeni, mind a jogosítványban, mind pedig az életemben: bulizni tudok elmenni, meg a számítógépes technikába is tudok beletenni”

Az utólagos visszatérítést elektronikusan is lehet majd igényelni, az ezzel kapcsolatos teendőket a Magyar Államkincsár intézi, további információkat pedig az Új Nemzedék Központtól lehet kérni.