Hírek

Ingyenes Hepatitis C szűrést tartottak

2018. szeptember 18., 14:52

Országszerte ingyenes szűrést tartottak a hétvégén, hogy felderítsék a sokáig tünetmentességgel járó, de 20-30 év alatt akár májrákhoz is vezető hepatitis C vírussal fertőzötteket. A lehetőséggel a vártnál is többen éltek.

Ingyenes Hepatitis C szűrést tartottak

Becslések szerint akár 70 ezer ember is fertőzött lehet Magyarországon a rendkívül veszélyes, májzsugort, de akár májrákot is okozó hepatitis C vírussal - a felderítésükre országos akciót hirdetett a májbetegek érdekvédő szervezete. Nyolc megyeszékhelyen várták a hétvégén ingyenes szűrésre a lakosságot.

Doma Éva - osztályvezető ápoló, Markusovszky Kórház
“Egy csepp vérből, csak az ujjuk hegyét szúrjuk meg, és egy csepp vért cseppentünk a tesztre. Negyedórát kell várni, és akkor a teszt mutat pozitív vagy negatív eredményt. Pozitív teszt esetén az ambulanciánkra egy időpontbehívó papírt tudunk adni, kér a beteg itt telefonon keresztül időpontot, és Schneider főorvos úr a további vizsgálatokban elirányítja őket.”

Várakozásokon felüli volt az érdeklődés Szombathelyen: már az első fél órában harmincan jelentek meg, és kérték a vizsgálatot. Elsősorban az 1993 előtt vérkészítményt kapott személyek, az egészségügyi dolgozók, az intravénás droghasználók lehetnek veszélyeztetettek. A szűrés a kezdeti tünetmentesség miatt is fontos, ráadásul az orvostudomány is jól áll a megoldással.

Gábor Beáta - orvos, Infektológiai Szakambulancia, Markusovszky Kórház
“Az utóbbi időben nagy forradalmi változás történt, megjelentek az úgynevezett direkt antivirális hatószerek, amelyek segítségével rövid időn belül, 2-3 hónap alatt 95 százalék feletti gyógyulás érhető el.”

Ezek lényegesen jobb kilátások a beteg számára a korábbi egy-másfél éves kezelésekhez képest, amelyek révén az esetek felében meg sem gyógyult az illető. A mostani akciótól függetlenül egyébként minden pénteken délután 1-től 3 óráig hepatitis-tanácsadás zajlik az infektológián.