Hírek

Ingyenes parkolás és bővülő parkolóhelyek

2020. január 20., 13:55

Jó hír az autósoknak! A tervek szerint hamarosan a 2. és 3. parkolási övezetben ingyenes lesz az első két óra parkolás és a parkolóhelyek száma is nő.

Ingyenes parkolás és bővülő parkolóhelyek

Egy óra parkolás díja legfeljebb egy liter 95-ös ólmozatlan benzin átlagárának a kétszerese, azaz akár 800 forint is lehetne. Szombathelyen egyelőre 200 forint egy óra parkolás a 2-es és 100 forint a 3-as parkolási övezetben. De van, aki ezt is sokallja.

Tóth Imréné
“Hát elég sokat, mert most is 400 forintot költöttem és ha nem lenne ugye park, de nincs hely se nagyon, meg a parkolási díj is  szóval elég problémás.”

A tervek szerint ez változik. Nemény András polgármester felkérésére jelenleg a Szova munkatársai dolgoznak a parkolási rend átalakításán, aminek köszönhetően a 2-es és 3-as övezetekben az első két óra parkolás ingyenes lesz.

Tóthné Ildikó
“Nagyon örülnék neki, általában a kettes övezetben parkolok, és mindig készpénzel, mert a mobil szolgáltató plusz díjat számol fel az sms-ért és nagyon megnézem, hogy hol állok meg. ”

A 4. parkolóövezetben eddig is járt egy óra ingyen annak, aki legalább 60 percre váltott díjat. Ezt az ingyenes szombati parkolás követte, majd újabb engedményként december 23-a és 31-e között a teljes fizetési övezetben ingyenes volt a parkolás.

Horváth Soma - alpolgármester
“Nagyon fontos még arról is beszélni, hogy eközben bővítjük a belvárosi parkolóhelyek számát, jelen pillanatban egy Szova saját beruházás keretében 120 parkolóhely kialakítása van a Kőszegi utcában, ezeket reményeink szerint tavasszal át is tudjuk adni az autósoknak. ”

A kezdeményezés egyik célja, a városközpont környezeti terhelésének csökkentése. A parkolási díjakból befolyt összeget az önkormányzat elsősorban infrastruktúra-fejlesztésre és újabb parkolók kialakítására fordítja.