Hírek

Ingyenes turisztikai kártya határon innen és túl

2010. november 02., 17:56

Ingyenesen igényelhető, turisztikai kártya bevezetéséről folytat tárgyalásokat a szombathelyi önkormányzat. Alsó-ausztriai turisztikai szakemberek kezdeményezésére,  Vas és Zala megyei települések részvételével közös pályázatot nyújtanának be az Ausztriában már 30 éve működő rendszer hazai kiterjesztésére. Ezzel a kártyával kedvezményesen lehetne igénybe venni bizonyos szolgáltatásokat a határ mindkét oldalán.

 

Ingyenes turisztikai kártya határon innen és túl

Kedden délelőtt is sokan nézelődtek a Fő téri üzletek előtt. A kereskedők nemcsak az áru minőségével, hanem különféle kedvezményekkel is igyekeznek vásárlásra ösztönözni az embereket. Olcsóbban lehet vásárolni például a különböző tagsági kártyákkal. Ezeket ki is használják az emberek - mondja az egyik üzletnek a tulajdonosa. Véleménye szerint a vásárlóknak fontos, hogy olcsón tudjanak vásárolni.  

Balogh Zoltán - tulajdonos
"Fontos a kedvezmény adása. Én azt veszem észre, hogy amikor nagy kedvezményeket biztosítunk, akár 50%-ot is, az mozgatja meg legkomolyabban a vásárlókat."

Az egyik szombathelyi étteremben nemcsak magyarok, hanem sok osztrák vendég is megfordul. A tulajdonos jó ötletnek tartja a határon átnyúló turisztikai kártya bevezetésének gondolatát.

Lancsák Károly - tulajdonos
"Ez egy jó lépés. Jól ki kell dolgozni. Nem elég, ha csak adunk egy kártyát, komoly marketinget kell felépíteni ahhoz, hogy mindenki tudja, érezze, hogy mit kap a kártyáért."

A kártya kiváltásával kedvezménnyel lehetne igénybe például a fürdők, éttermek, szállodák szolgáltatásait. A vállalkozók cserébe különböző reklám- és marketinglehetőségeket kapnának. A kártyával nemcsak a hazai, hanem az osztrák szolgáltatóknál is kapnának kedvezményeket a magyarok és persze fordítva.

Lazáry Viktor -  alpolgármester, SZMJV
"Az önkormányzat feladata, hogy a kamarákkal egyeztessen, a vállakozók képviselőivel folytasson egyeztetéseket. Mert akkor van értelme ennek, ha valóban sok vállalkozó csatlakozik ehhez és az emberek sokhelyen feltudják a kártyát használni."

A közös pályázatot 2011. februárjáig kell benyújtani. A közgyűlésnek januárban kell dönteni arról, hogy a megyeszékhely részt vesz-e a kezdeményezésben.