MNB - 2
MNB

Hírek

Inkább gyalog

2011. február 03., 16:59
40 %-kal esett vissza 1 év alatt a gázolajforgalom az egyik szombathelyi töltőállomáson, de érződik az is, hogy kevesebbet használják benzinüzemű autójukat az emberek. Egyre többen inkább gyalog vagy biciklivel közlekednek, mint autóval.
Inkább gyalog


A lakótelepeken a parkolók szinte egész nap tele voltak, pedig korábban napközben általában kiürültek ezek a helyek. Az általunk megkérdezettek szerint 5 -ből két szombathelyi autó helyett gyalog közlekedik.

Kovács Klára
"Rá vagyok kényszerülve,mint nagyon sokan, az ember kilométereket gyalogol."

Czetter Zoltán
"Van autóm nekem is, de a jelenlegi benzinárak mellett egyszerűbb felvenni egy meleg kabátot és elindulni a városba."

Persze van, aki nem tudja letenni az autóját.
Császár József egy közeli településről jár be. Nagyjából 50 ezer forint benzinköltséggel számol havonta.
Januárban jellemzően kevesebben ülnek autóba, ám a tavalyi évben nemcsak a hideg, sokkal inkább a gazdaság mélyrepülése okozott gondot, főként a fuvarozó cégeknek. Ennek hatása idén érződik a benzinkútnál.
Derkics Péter szerint tavaly januárban volt a mélypont, mint mondja, több fuvarozó cég is eltűnt a piacról. A gépkocsitulajdonosok pedig ilyenkor télen nem csak a gazdasági, hanem az útviszonyok miatt is meggondolják, hogy autóba üljenek-e.

Derkics Péter-tulajdonos, Avia töltőállomás
"Az év eleji hónapok gyengébbek és összeségében is elmondható, kevesebb a forgalom."

Részben a gázolaj árának növekedése miatt az előreváltott buszjegyárak10 %-kal nőttek januártól. A bérletes utasszám - mivel a bérlet ára nem változott - némileg emelkedett. Autó helyett tehát inkább a tömegközlekedést választja sok szombathelyi.

Derdák Miklós - forgalmiüzletág-vezető, Vasi Volán
"Valóban azt tapasztaljuk, hogy a téli időszakban megnő a bérletesek száma.

Jellemzően a diákok és a nyugdíjasok buszoznak. A teli parkolók pedig arról árulkodnak, hogy egyre többen gondolják úgy, hogy autózás helyett inkább a közlekedés gazdaságosabb formáját választják: gyalogolnak, vagy kerékpárral járnak.