Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Integrált növényvédelem

Adásban volt: 2014. február 5.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Fontos lenne, hogy a gazdák megismerjék és alkalmazzák az integrált növényvédelem előírásait. Ez nem csak környezetkímélő, hanem egyben hatékony technológiát  is jelent, amely a különféle növényvédelmi módszerek összehangolt alkalmazását összeköti a kártevők előrejelzésével. A szakemberek ennek részleteivel ismerkedhettek meg egy vasszécsenyi fórumon.

Ikervár környékén permetezett tavaly tavasszal ez a traktor. A szükséges gyomírtást korszerű növényvédőszerekkel végezték. Az integrált növényvédelem alapja a megelőzés: a helyi adottságokhoz alkalmazkodó, a betegségeknek ellenálló fajták választása, és azok ellenálló képességének fenntartása a megfelelő termesztéstechnológia megválasztásával. A kártevők elleni védekezés az előrejelzések figyelembevételével történik.

Both Gyula, megyei elnök - Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara
Nem csak a kemikáliáknak a használata hanem azok a rendelkezésre álló eszközök: biológiai növényvédelem, hőkezelés, megszüntetjük a gyomokat, művelőeszközök. minden olyan eszköz ami csökkenti a kemikáliák használatát és növeli az élelmiszebiztonságot.

A vasi gazdáknak is fontos a folyamatos ismeretszerzés, hogy így hatékonyabban tudjanak dolgozni. Ezt segítette egy vasszécsenyi fórum is.

Janzsó László, termelő, Sé
Úgy érzem fontos elmenni  a szakmai napokra, mert ha egy mondatot hallunk amiből tanulunk akkor már megérte eljönni.

A fórumon a gazdák arról is tájékoztatást kaphattak, hogyan lehet a kis területeken termesztett növényeknél alkalmazni a növényvédelmi technológiákat. A légi növényvédelemről, a méhmérgezések ügyében lefolytatott vizsgálatokról is szó esett. Az integrált növényvédelem szabályait , a termelőknek fontos rendeleteket is megismerhették a résztvevők. És a jövőképről is hallhattak.

Gábriel Géza, ig.helyettes - NÉBIH
Egy magasabb, nem kötelező, önkéntesen választott. Magasabb követelményrendszert megfogalmazó integrált gazdálkodási technológiának a bevezetésére. Ez egy védjeggyel párosuló technológiai rendszer lesz. Ennek a jogszabályi meghatározása még folyamatban van. Ez az idei év nagy kihívása számunkra is.

A hatékonyabb gazdálkodással javulnak a magyar agrárium versenypozíciói. Emiatt is fontos, hogy a mezőgazdaságban dolgozók is folyamatosan képezzék magukat, új és új ismereteket szerezzenek.

Pusztavámi Márton, vas megyei elnök - NAK
Nagyon fontos, hogy megtaláljuk azokat a lényegesen magasabb színvonalon tudjunk mezőgazdasági anyagot termelni az ország számára, de betartva ezeket az előírásokat. Itt kell egy nagyon lényeges  előrelépésnek megtörténni.

A tervek szerint a vasi kamara előadássorozatot is indít, hogy az aktuális kérdésekről tájékoztatassák az ágazatban dolgozókat és olyan ismereteket adjanak át amelyek segítik a hatékonyabb és eredményesebb gazdálkodást.

2014. február 05.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Mélylégzés
Rendszerváltók
Nyakkendő nélkül
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében