MNB - 2
MNB

Hírek

Intergált Városfejlesztési Stratégia

2011. augusztus 05., 13:54

A belvárosi fejlesztéseknek köszönhetően pezsgőbbé vált a Szombathely központjának élete - hangzott el ma a Savaria  Urbanisztikai Nyári Egyetemen. Ez az egyik legfontosabb eredménye a jelenleg is tartó Intergált Városfejlesztési Stratégiának. A folytatásra az elképzelések megvannak, már csak az új pályázati kiírást várják a szakemberek. A nyári egyetem holnap zárul.

Intergált Városfejlesztési Stratégia

Az Integrált Városfejlesztési Stratégia részeként Szombathelyen egy évvel ezelőtt több, a Fő térhez csatlakozó utcát is felújítottak: azonos útburkolatot, világító oszlopokat és pihenő padokakat kaptak, több helyen pihenő tereket alakítottak ki. Idén a mozi külső, valamint az árkádsor felújítására is sor került, és nemrég az árkádban lévő üzletek kialakításával is végeztek. Hátra van még a Kőszegi utcában, illetve a Kossuth Lajos utcában a kiválasztott házak felújítása. A 1,5 milliárd forintos beruházásra a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében 900 millió forintos támogatást nyert el a város. Szakemberek szerint a belvárosi felújításoknak már érezhető eredményei vannak.

Lakézi Gábor, osztályvezető
A Fő tér esetében érezhető volt a környező üzletek forgamán, ezeknek a létesítményeknek a működésén. Megtelt élettel a belváros és ez sokkal több rendezvényt jelent, pezsgőbb élet van jelen, mint a korábbi években.

Az IVS keretében ún. szociális városrehabilitációs terveket is meg kell valósítani. Ez azonban az ország nyugati felén lévő városokban, így Szombathelyen sem egyszerű feladat.

Pap Hunor, ügyvezető - Savaria Városfejlesztési Kft.
Ilyen szociális városrehabilitávióval érintett városrészek, telepek gyakorlatilag nincsenek illetve ezek szanálása már a 90-es évek elejétől folyamatosan megtörtént.

Már készülnek a következő IVS programhoz a javaslatok. Ebben szerepel többek között a Csónakázó-tó környékének, az oladi kilátónak a felújítása, szabadtéri sportpályák fejlesztése, vagy az Emlékmű alatti parkoló felújítása is. Az IVS program folytatására várhatóan ősszel vagy a jövő elején írják ki a pályázatokat.